Tudomány

Ismeretlen földönkívüli világot azonosítottak a téridő ránca mögött – állítja a NASA

Az Amerikai Űrügynökség óriási bejelentést tett.

A NASA valami olyasmiről készített felvételt, olyan dolgot észleltek, amit korábban még nem, és ami közelebb vihet minket a földönkívüliekhez is.

A valaha észlelt legtávolabbi csillagról – amely a NASA által „a téridő ráncaként” jellemzett terület mögött található – a James Webb Űrteleszkóp új részleteket fedezett fel.

Hirdetés

Az Earendel nevű csillagot a Hubble űrteleszkóp fedezte fel még tavaly.

Az Earendel, amely a Napkeleti ív galaxis része, csak azért észlelhető, mert a galaxishalmaz olyan masszív, olyan hatalmas a tömege, hogy meggörbíti a tér szövetét, és ezzel nagyító hatást kelt, amelyen a csillagászok át tudnak nézni

– derült ki a felfedezést ismertető tanulmányból, amely a Nature folyóiratban jelent meg.

A napnál több mint kétszer forróbb és milliószor fényesebb Earendel felfedezése óta eltelt hónapokban a Webb más nagyon távoli csillagokat is észlelt, de egyik sem volt olyan messze, mint az Earendel.

Az Earendel Földtől való távolsága miatt 12,9 milliárd fényév a tudósok szerint.

A világegyetem kevesebb mint egymilliárd éves volt, amikor a fényt kibocsátotta. A csillag most 28 milliárd fényévre van tőlünk.

A Webb segítségével megfigyelt színek alapján a csillagászok úgy vélik, hogy az Earendelnek, ami óangolul „hajnalcsillagot” vagy „felkelő fényt” jelent, lehet egy hűvösebb, vörösebb kísérőcsillaga is

– jelentette a CBS News.

„Ahogy belelátunk a kozmoszba, visszatekintünk az időben is, így ezek az extrém nagy felbontású megfigyelések lehetővé teszik számunkra, hogy megértsük a legelső galaxisok némelyikének építőköveit”

Hirdetés

– fejtették ki a tudósok.

Alapvetően tehát közelebb vihetnek minket ezek a felfedezések a kozmosz megfejtéséhez és ahhoz, hogy hamarosan, még akár a mi életünkben valódi földönkívülieket figyelhessünk meg, vagy fedezhessünk fel.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.