Tudomány

A NASA: gigantikus aszteroida száguld felénk, ma este ér a Föld közelébe

Hatalmas és sokakat aggasztó bejelentést tettek néhány órája!

Az amerikai űrkutatási hivatal szerint ma este – magyar idő szerint fél tizenkettőkor – ér a Föld és a Hold közé a 2021 GT3 nevű aszteroida.

A kődarab, mely hatalmas, 86 ezer kilométer/órás sebességgel érkezik, bolygónk és kísérő égiteste között keresztezi majd a Föld pályáját.

Hirdetés

Csillagközi értelemben rendívül közelre, nagyjából 250 ezer kilométerre halad majd el bolygónk mellett

– írja a NASA-ra hivatkozva a The Daily Mail.

A kődarab, mely három busznyi méretével meglehetősen nagynak számít, várhatóan nem lesz látható az égbolton, legfeljebb professzionális csillagászati távcsövekkel

– írják.

Az aszteroida a Mars és a Jupiter között húzódó kisbolygóövből származhat, és szerencsére nincs esély arra, hogy ma este eltalálja a Földet

– állítja a NASA.

Az viszont kevésbé szívderítő, hogy a nagyjából 30 méter átmérőjű égi sziklát alig négy nappal ezelőtt észlelték csak a kutatók.

Az űrkutatási hivatal a 2021 GT3-at úgynevezett Near Earth Object-nek, azaz potenciálisan veszélyes földközeli objektumnak minősítette.

Emlékeztetnek rá: egy nagyjából 140 méternél nagyobb átmérőjű aszteroida földbe csapódása már katasztrofális eseményt jelentene. Rolf Densing, az Európai Űrműveleti Központ (ESOC) vezetője szerint “kisebb vagy nagyobb becsapódással számolnunk kell.

Hirdetés

Nem biztos, hogy ez a mi életünkben még bekövetkezik, de nagyon nagy a valószínűsége, hogy a Föld előbb utóbb ilyen ütközés részese lesz”.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.