Tudomány

A NASA olyan felvételt adott ki, ami véget vethet minden korábbi Holdra szállásról szóló találgatásnak!

Végre fellebben a fátyol a teljes igazságról?

A NASA nemrég közreadott 4k videó túrája a Holdról olyan felvételeket mutat, amelyektől tátva marad a szánk.

A NASA új videója soha nem látott, lélegzetelállító közeli részleteket tár elénk.

Hirdetés


Milyenek ezek a videofelvételek?

Lenyűgözőek, mesések, meglepőek!

A Hold-felszín felfedezésének egy teljesen új módját tárja fel, és a lenyűgöző videofelvételeken láthatjuk Földünk holdjának a legfontosabb jellemzőit.

A „Virtuális Holdtúra” elnevezésű lélegzetelállító felvételeket a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter nevű holdszondája készítette kilenc év alatt.

„A túra ellátogat számos érdekes helyszínre, hogy bemutassa a Hold különböző terep sajátosságait” magyarázza Ernie Wright, a NASA űrmegjelenítési stúdiójának munkatársa egy blogbejegyzésében.

„Egyes helyszínek a Hold hozzánk közeli oldalán ismerősek mind a hivatásos, mind az amatőr megfigyelők számára, míg mások csak az űrből láthatók tisztán.”

Wright elmondja, hogy a nemrégiben közzétett videó a frissített változata egy 7 évvel ezelőtt, 2011-ben megjelentnek.

Annak ellenére hogy a kamera útja azonos a korábbival, a 7 év alatt összegyűlt új adatok lehetővé teszik, hogy a NASA egy nagyon részletes Hold bemutatást adjon közre.

Az egyik legérdekesebb része a videónak, amikor a mintegy 100 millió éves Tycho kráter fölé repülünk.

Hirdetés

A legizgalmasabb részletben a videó kamerája ráközelít Tycho kráter központi csúcsára, ahol egy 100 méter széles meredély van, ”melynek rejtélyes az eredete”, kommentálja a videó narrátora, fokozva a feszültséget.

Majd az Apollo 17 űrhajó leszállóhelye fölé „repülünk”, a Taurus-Littrow-völgybe, amely a videó szerint mélyebb, mint a Grand Canyon (nagy kanyon) a Földön.

Kíváncsi vagyok, hogy akkor vajon a Taurus-Littrow-völgyet nevezhetjük-e a “Grander Canyon”-nak (nagyobb kanyonnak)?

Az Apollo 17 leszállóhelyének felfedezése közben a videó megmutatja az utat, amit a NASA űrhajósai bejártak, amikor három napot töltött a Hold felszínén a 1972-ben.

Látható az Apollo 17 misszió holdkompjának és holdjárójának alsó része, mely érintetlenül a helyén maradt az eltelt 46 év során.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!