Tudomány

A pozitív életszemlélet nem várt hatása: döbbenetes felfedezést tettek tudósok

Az idő folyására, de még az agyra és az egészségünkre is jelentős hatással van, hogyan állunk hozzá a napi valósághoz.

Az egész felfedezés részben összefügg az elme állítólagos erejével is, melyről egyre több bizonyíték áll a tudósok rendelkezésére.

Agyunk valóban rejtett képességekkel rendelkezik, és képes kihatnia fizikai valóságra, így az általunk érzékelt idő “folyására” és az egészségünkre is a sejtjeinken keresztül?

Hirdetés

Egyre nagyobba valószínűsége, hogy ez így van.

A derűlátásnak hihetetlen ereje van, mely kihat a környezetünkre és a testünkre is, de még az időre is

– állítja egy most megjelent, alapos kutatásokon nyugvó friss tanulmány.

tudományos munkát jegyző szakemberek szerint a pozitív és lelkes szemlélet ugyanis fokozottan védhet a korral járó memóriaromlás ellen.

A Psychological Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt írják, a pozitív életszemléletű embereknek kevésbé romlik a memóriája az idő múlásával, mint azoknak, akik hajlamosak mindennek a rossz oldalát nézni.

A tudósok közel ezer amerikai felnőttet vontak be munkájukba.

Alanyaik közül mindenki középkorú vagy idősebb volt, és a kutatást három szakaszban végezték: 1995-1996 közt, 2004 és 2006 közt, illetve 2013 és 2014 közt.

A résztvevőket arról kérdezték, milyen érzelmeket éltek meg a beszélgetést megelőző 30 napban, illetve az utolsó két szakaszban memóriatesztekben is részt vettek.

A kutatók többek közt arra voltak kíváncsiak, hogy vissza tudnak-e idézni néhány szót rögtön az után, hogy ezeket felsorolták nekik, illetve 15 perccel később.

Hirdetés

Az összegyűjtött adatok alapján a szakemberek össze tudták vetni azt, hogy az egyes alanyok milyen szinten élik meg a pozitív érzelmeket és a memóriaromlásuk mértékét.

További tényezők, mint például az életkor, a nem, az iskolázottság, a depresszió vagy az extrovertáltság figyelembevétele mellett a kutatók arra jöttek rá, hogy a derűlátóbb alanyoknál kevésbé volt szembetűnő a memóriaromlás, mint borúlátóbb társaiknál.

Habár azt a tudósok is hozzátették, hogy sajnos mindnyájunk memóriája romlik a kor előrehaladtával, de életszemléletünkkel a szakemberek szerint igenis befolyásolhatjuk ennek mértékét.

Vagyis nem szabad elfelejtenünk: alapjaiban változtathatjuk meg a jövőnket,a várható megélt éveinket, de az időt magát is azzal, hogy máshogy állunk hozzá a hétköznapokhoz.

És immáron ez tudományosan is bizonyított.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.