Tudomány

2100: a teljes összeomlást hozza az emberiség számára

Kritikus jelentés látott napvilágot, és egyes tudósok szerint ez még meglehetősen optimista becslés: akár 2050-re hanyatlásba fordulhat az ismert világ.

A klímaváltozás és a növekvő élelmiszerigény miatt akár negyedével is csökkenhet a fajok élőhelye 2100-ra.

Egy másik jelentés azt mondj,a hogy ez még igencsak optimista szcenárió:

Hirdetés

A legvalószínűbb, hogy 2050-re elkezd hanyatlani a jelenlegi emberi civilizáció, és a teljes nyugati életforma fenntarthatatlanná válik.

2025-től pedig globális élelmiszerválság, vízért folyó háborúk vehetik kezdetüket.

A vízkatasztrófának már vannak előjelei.

Elég csak a Nestlé vezérigazgatójának botrányos kijelentésére gondolni, aki valamennyi természetes vízforrást kvázi “fizetőssé” tenne és kijelentette: a víz nem alapjog és mindenkinek fizetnie kellene majd érte.

Ehhez hozzájön, hogy Amerika-szerte és máshol a világon is elkezdtek kiapadni a fúrott kutak, a talajvíz ugyanis drámai mértékben csökken, a még meglévő vízkészletek szennyeződéséről nem is beszélve.

A globális klímaváltozás hatásai miatt pedig mezőgazdasági területeket vesztünk folyamatosan a bolygón, mivel annak talaja is egyre terméketlenebbé válik.

Ez élelmiszerválsághoz, több mint 3-400 millió ember éhenhalásához fog vezetni az évtized végére – állítja több szakértő és jövőkutató, köztük Sara Menker is.

Emellett a természet állapota is kritikus, az összeomlás szélén vagyunk.

Szinte minden ismert madár, emlős és hüllő élőhelye csökkenőben van, főként az emberek földhasználata miatt, a mezőgazdasági és városi területek növekedése miatt

Hirdetés

Egyes fajokat súlyosabban érintenek a változások, mint másokat.

A fajok 16 százaléka elveszítette természetes élőhelyeinek több mint felét, a veszteség az évszázad végére elérheti a 26 százalékot is.

Azóta a trópusokon változtattak nagy kiterjedésű területeket mezőgazdasági területté: Délkelet-Ázsiában az olajpálma-ültetvények miatt irtották ki az esőerdőket, Dél-Amerikában a legelők kialakítása érdekében.

A trópusok biodiverzitási hotspotok, rengeteg kis területen élő fajjal. Ha egy hektárnyi trópusi erdőt mezőgazdasági területté alakítanak, sok faj nagyobb arányban veszíti el élőhelyét, mint mondjuk Európában.

Focipályányi méretű erdőket “tüntetnek el” óránként a világon, és hamarosan eljutunk egy pontra, ahonnan már nem lesz visszaút – hívták fel a figyelmet a tudósok.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.