CímlapsztorikEgészségünk

A rendszeres testedzés és a rák közötti kapcsolat: ez mindent átírhat!

A Journal of Clinical Oncology című szaklapban publikált tanulmány erős összefüggést talált különböző rákos megbetegedések kialakulásának az esélye és a testedzés rendszeressége között.

Elképesztő dolog lehet, amit most kimutattak.

Ez tényleg nagyon sok mindent megváltoztat, mert arról van szó, hogy kiderítették, mi az, ami megnöveli vagy épp csökkenti a rák kockázatát.

Hirdetés

Ráadásul ez az eredmény nem magyarázható meg statisztikailag a véletlennel: vagyis a kapcsolat egyértelmű és bizonyítható.

A mostani eredményekhez hat korábbi tanulmányt is alapul vettek.

Ez mindent megváltoztathat a rákkal kapcsolatban. Könnyen lehet az is, hogy megvan az egyik legfőbb fegyver ellene.

Az eredmény szerint az ajánlott gyakoriságú testedzés valóban csökkentette a különböző rákos megbetegedések kialakulásának az esélyét (mellrák, vastagbéldaganat, méhnyálkahártya-rák, vesedaganat, májdaganat és különböző típusú leukémiás betegségek).

Az ajánlott gyakoriság felnőttek számára az amerikai ajánlások szerint heti három és öt óra közötti könnyebb vagy egy és három óra közötti keményebb testedzést jelent.

A vastagbélráknál különösen erős kölcsönhatást figyeltek meg.

Ez konkrét számokban kifejezve azt jelentette, hogy legalább 8%-kal csökkent az esélye a kialakulásra, ha az illető személy rensszeresen végzett etstetdzést.

A nők esetében pedig rendszeres edzés során 6%-kal csökkent a mellrák kiialakulása.

Persze így elsőr enem tűnnek magasnak ezek a számok, azonban ne feledjük, hogy ezek statisztikai adatok, ezek pedig rengeteg emberéletet jelentenek, ráadásul átlagolt számok, bvagyis vannak olyan szemnélyek, akiknél ennél is jelentősebb volt a rák kialakulásának kockázata.

Hirdetés

A további számok nőknél (az edzés erősségétől függően): tíztől tizennyolc százalékig méhnyálkahártya-rák esetén, tizenegytől tizenhét százalékig veseráknál, a leukémiás megbetegedések pedig akár 20 %-kal ritkábban fordulnak elő keményen megtolt edzéssel, míg a májdaganat esélye majdnem harmadával, huszonhét százalékkal redukálható.

Azt a mai napig nem tudják pontosan, hogy az edzésem miképpen hat ki a testünkre, de a feltevések arra alapulnak, hogy az edzések megváltoztatják a hormon háztartásunkat.

Inzulin és nemi hormon termelődik bennünk, ezeknek pedig gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása is van.

A vastagbélrák esetén például a jelenleg vezető elmélet szerint az okok a cukorlebontásban (ez az inzulinnal függ össze) kereshetőek, a mellrák pedig javarészt az ösztrogénszinttel hozható összefüggésbe.

Ma pedig mint tudjuk, a vastagbélrák az egyik leghalálosabb rákfajta, kevés gyógyulási eséllyel.

A testedzéseket követő emberek ugyanakkor eleve egészségesebb életet élnek, így az orvosok szerint ez az életmód is nagymértékben hozzájárul a rák kockázatának csökkenéséhez.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.