CímlapsztorikÉrdekes világ

A románok akkor fogadnák el az erdélyi magyarokat, ha nyelvet váltanának

Udvariatlanságnak tartják, ha magyarul beszélnek és nehezményezik, ha nem beszélnek kifogástalanul románul Erdélyben, mely a szívünkben mindig is Nagy Magyarország része marad!

Ez tarthatatlan! Kedves románok!

Előbb vagy utóbb, de a történelmi kocka fordul, és újra magyar ajkú nép fogja leuralni Erdélyt!

Hirdetés

Zavarja őket, ha a környezetükben magyarul beszélnek, sokan gondolják úgy, hogy a románok jelenlétében át kellene váltani román nyelvhasználatra, valamint azt, hogy a magyarok nem is akarnak románul megszólalni.

Többek között ez derül ki a Székelyföldi Közpolitikai Intézet (SZKI) és a Bálványos Intézet által kezdeményezett Kisebbségi Monitor 2020 kutatásnak a magyarellenességet mérő eredményeiből.

A felmérést nemrégiben Sepsiszentgyörgyön ismertette Kiss Tamás szociológus, a kutatás szakmai vezetője, Székely István Gergő politológus, a Székelyföldi Közpolitikai Intézet kutatási igazgatója, Toró Tibor politológus, a Bálványos Intézet kutatási igazgatója.

A román nemzetállam 102 éve sulykolja, hogy a román és a magyar nyelv nem egyenértékű.

Ezért kellene a kisebbségi jogokat, a nyelvi jogokat hangsúlyosabban összekötni a hátrányos megkülönböztetés fogalmával, mert az zavaró lenne a többség számára.

A magyarokat akkor fogadnák el, ha nyelvet váltanának, ami lehetetlen elvárás.

A nyelvhasználat és a nyelvtudás tekintetében a felmérés jelentős különbséget mutatott a magyarok és más kisebbségek megítélése között.

Toró Tibor ismertette,

a románok 29 százalékát zavarja, ha magyar beszédet hall a környezetében, tehát akkor is, ha nem a társaságában, hanem például az utcán hallja.

Hirdetés

Több mint kétharmad gondolja úgy, hogy ott ahol románok is vannak, át kell váltani a román nyelv használatára, és hasonló arányban vélik úgy, hogy a magyarok nem is akarnak megszólalni románul.

Nem elég, hogy udvariatlanságnak tartják, ha magyarul beszélünk, azt is nehezményezik, ha nem beszélünk kifogástalanul románul, összegeztek a kutatók. Ugyanakkor a magyarok még ott sem várják el a románoktól, hogy megtanuljanak magyarul, ahol többségben vannak.

Megdöbbentő, hogy a magyar nyelv zavarja a román többséget.

A magyarok tehát folyamatosan vegzálva, diszkriminálva vannak Erdélyben.

A világ talán legszebb egykor magyarok uralta vidékén, melyet Trianonnal raboltak el tőlünk, teljesen jogtalanul.

Most pedig több mint 100 éve próbálják mindenféle módszerekkel „kisajátítani” a románok, elüldözni a magyarokat.

De mindeddig nem sikerült. Mert a magyarok tágítani nem fognak.

Kitartanak, mígnem az anyaország ujjai újra köréjük nem fonódnak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.