EgészségünkTudomány

A szeretet és kedvesség lassítja az öregedést és védi a DNS-t: sokkoló kutatás látott napvilágot!

Az elme-test kapcsolata az egyik ilyen egészségügyi beavatkozás. Egy 2019-ben közzétett tanulmány egyik azon sok közül, amely bebizonyította, hogy a mindfulness beavatkozások milyen hatással lehetnek az emberi biológiára.

A címe: “A szerető kedvesség meditációja lelassítja a biológiai öregedést: Bizonyíték egy 12 hetes randomizált, kontrollált vizsgálatból,” és a Psychoneuroendocrinology folyóiratban jelent meg.

Hirdetés

A tanulmány azt sugallja, hogy a szerető kedvesség meditáció sejtszinten mérhető pozitív hatással van.

A tanulmány azt vizsgálta, hogy a különböző típusú meditációk hogyan befolyásolták a telomerek hosszát, ami a fiziológiás öregedés mutatója.

A telomerek a DNS kromoszómáknak nevezett szálainak végein található védőkupakok, melyek idővel rövidebbek lesznek. A legtöbb esetben minél tovább öregszünk, annál rövidebbé válnak.

Más környezeti mérgek, mint például a dohányzás és az egészségtelen szokások szintén hozzájárulnak telomerjeink rövidüléséhez.

Számos szokás és anyag azonban bizonyítottan lassítja ezt a folyamatot, sőt meghosszabbítja telomerjeinket, mint például a böjt, ami lényegében azt jelenti, hogy visszafordítjuk az öregedési folyamatot.

“A kronológiai kor és a biológiai kor nem azonos. Az előbbit években mérik, míg az utóbbit gyakran a telomerek hosszával indexálják,”

– magyarázták a szerzők.

“A telomerek fokozatosan rövidülnek a sejtosztódással (azaz öregedéssel), de a telomeráz enzim pótolhatja vagy meghosszabbíthatja.”

A vizsgálat 12 hétig tartott, és 176, 35 és 64 év közötti résztvevőből állt. Valamennyi résztvevőnek alig vagy egyáltalán nem volt meditációs tapasztalata, és beosztották őket egy 6 hetes szerető-kedves meditációs műhelybe, egy 6 hetes mindfulness meditációs műhelybe vagy egy várólistás kontrollcsoportba.

Hirdetés

A kutatók a vizsgálat elején és végén vérmintákat gyűjtöttek, hogy megmérjék a telomerhosszt a meditációs beavatkozás előtt és után.

A mindfulness meditációs foglalkozás segített a résztvevőknek a jelen pillanatra összpontosítani, és nem ítélkező attitűdöt kialakítani.

Egyszerűen arra használták, hogy az ember tudatosságát a jelen pillanatába vigye, míg a szerető-kedves meditációs műhely arra összpontosított, hogy segítse a résztvevőket meleg és barátságos érzések ápolásában mások iránt.

A kutatók azt találták, hogy a telomerek hossza mindenkinél lerövidült, ami normális, de a szerető kedvesség meditáció napi gyakorlata puffert hozott a hanyatlás ellen.

A kutatók kifejtették, hogy a szerető-kedves csoportban “nem volt jelentős telomer rövidülés az idő múlásával”.

Ezek az eredmények korrelálnak más tanulmányokkal, amelyek a meditációt és a telomerhosszt vizsgálták. A Cancer folyóiratban 2014-ben megjelent kutatás azt találta, hogy a telomerek megőrizték hosszukat azoknál a mellrák túlélőknél, akik éber meditációt gyakoroltak.

Ezenkívül a Brain, Behavior and Immunity folyóiratban egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy a telomerek hossza három hét után valóban megnőtt a meditációs elvonulás résztvevőinél.

A hála érzése, amely része lehet egy szerető kedvesség meditációnak, az agy molekuláris szerkezetét is megváltoztatja. Idegképalkotási vizsgálatok kimutatták, hogy ez igaz.

“A hálás hozzáállás megváltoztatja az agy molekuláris szerkezetét, fenntartja a szürkeállomány működését, egészségesebbé és boldogabbá tesz bennünket. Ha boldognak érezzük magunkat, az érinti a központi idegrendszert. Békésebbé válunk és kevésbé leszünk reaktívak.”

Ezen a területen további lenyűgöző kutatásokat végeztek a HeartMath Intézet tudósai. Kutatásaik azt is kimutatták, hogy az érzelmek nemcsak saját biológiánkban, hanem mások esetében is fontosak.

Rollin McCraty, a Heartmath kutatási igazgatója szerint:

“A kutatási eredmények azt mutatják, hogy miközben a szív koherenciáját gyakoroljuk, és szeretetet és együttérzést sugárzunk, szívünk koherens elektromágneses hullámot generál a helyi térkörnyezetbe, amely elősegíti a társadalmi koherenciát, akár otthon, munkahelyen, osztályteremben vagy asztal körül ülve.

Ahogy egyre több egyén sugározza a szív koherenciáját, ez olyan energetikai mezőt épít fel, amely megkönnyíti mások számára a szívükhöz való kapcsolódást.

Tehát elméletileg lehetséges, hogy elegendő számú egyéni és társadalmi koherenciát építő ember valóban hozzájárulhat a globális koherencia kibontakozásához.”

Forrás: ÚjVilágtudat

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.