CímlapsztorikTech-Kütyük

Kötelezővé tehetik a fehér háztetőket a klímaváltozás elleni harc jegyében

Az új építésű házak esetében a sötét tetőket már nem engedélyezik. Már elkezdődött, a kormány gondolkodik rajta! Napirenden van a rendelet, amely mindannyiunk életét megváltoztathatja…!

Nem vicc, minden ház tetejét fehérre kell majd cserélni, ha érvénybe lép ez a rendelet.

Először az ausztrálok próbálják ki, de már most olyan hatásai lehetnek, amely a bolygó összes országán végigsöpörhet, hiszen gyakorlatilag csak előnyei vannak.

Hirdetés

Ha idehaza bevezetik, nagy valószínűséggel állami támogatási programok keretében történne meg az átalakítás, vagyis senkinek sem önköltségén kellene végeznie.

De miről is van szó, mi ez az egész?

Ahogyan a klímakatasztrófa egyre jobban kiteljesedik, úgy válnak a városok egyre inkább veszélyes hellyé. Nem a bűnözésről van szó, hanem egy olyan jelenségről, mely minden évben milliók életét követeli, ez pedig nem más, mint a hőség.

A városok pedig ebből a szempontból igencsak rossz helyezést érnek el.

A sokkal nagyobb beton és kőtömeg, a növényzet hiánya és persze a rengeteg ember által üzemeltetett rengeteg hőtermelő berendezés olyan hatást gyakorol a városokra, aminek következtében ott akár több fokkal is melegebb lehet a levegő, mint a környezetükben.

Ezt hősziget-hatásnak nevezik, és mivel a klímaváltozást nem sikerült megfékezni – remélhetőleg ez még változni fog -, így a hősziget-hatás egyre nagyobb gondot jelent.

A megoldás pedig egyértelműen a zöldterületek növelése, amire például itthon sok lehetőség adódik, de nem minden város ilyen szerencsés.

Az olyan területek pedig, melyek jobban ki vannak téve a hőségnek – mint mondjuk Ausztrália nagyvárosai – nem csak a zöldítéssel védekeznek, hanem más lehetőségeket is kénytelenek megfontolni.

Új-Dél Wales kormánya pedig úgy tervezi, hogy az új építésű házak esetében a sötét tetőket már nem engedélyezi.

Hirdetés

Akkor jutottak erre a következtetésre, mikor a kormány megbízásából az Új-Dél-Wales Egyetem azt vizsgálta, milyen hatást lehetne elérni azzal, ha Sydney minden háztetőjét fehérre festenék.

A kutatás rámutatott, hogy ez a kis lépés akár 10°C-kal is hűtené a lakások belső hőmérsékletét, és összességében 2,4°C-kal mérsékelné a hősziget-hatást a városban és ez már hatalmas eredmény lehetne.

Ez pedig nem csak a hőmérsékletre lenne jó hatással. A meleg csökkenése ugyanis az ebből adódó halálozások számát is jelentősen befolyásolná, arról nem is beszélve, hogy az egészségügyi kiadások terén milyen mértékű spórolást lehetne elérni.

És ehhez nem kell más, csak egy kis fehér festék…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.