CímlapsztorikEgészségünkTudomány

A WHO veszélyhelyzetet hirdethet a gyermekeket támadó májgyulladás miatt?

A szervezet szerint aggasztóan emelkedik a megbetegedések száma. Egyre több országban van jelen, már halottja is van és Magyarország ajtaján kopogtat…

Vesszőfutás az idővel, nagy lehet a baj hamarosan

“Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül azonosítsuk, mi okozza az esetszámok növekedését, majd megtegyük a megfelelő intézkedéseket”

– mondta a WHO regionális vészhelyzeti igazgatója.

Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy az ismeretlen eredetű akut gyermekkori hepatitiszes esetek számának növekedése “nagyon sürgős” probléma, amelynek “abszolút prioritást” biztosítanak.

“Nagyon sürgős, és abszolút prioritást biztosítunk ennek az ügynek, és nagyon szorosan együttműködünk az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal az irányítás és a koordináció terén”

– jelentette ki hétfőn Lisszabonban a WHO sürgősségi ügyekért felelős regionális igazgatója, Gerald Rockenschaub.

Nem tudják mi okozza, de nőnek az esetszámok

Az akut hepatitis első tíz esetét április 5-én jelentette az Egyesült Királyság a WHO-nak tíz év alatti, korábbi megbetegedés nélküli gyermekeknél, azóta pedig már legalább 228 esetben történt bejelentés, többek között Spanyolországban, Izraelben, Dániában, Olaszországban, az Egyesült Államokban, az Egyesült Államokban és Belgiumban is kimutatták a fertőzéseket

– írja a Reuters.

Az érintettek életkora egy hónap és 16 év között mozog, a legtöbb esetben nincs lázuk, és egyiküknél sem mutatták ki a betegséggel járó vírusokat (hepatitis A, B, C, D és E) az egészségügyi szervezet szerint.

A WHO nem állapította meg, hogy az új típusú akut gyermekkori hepatitiszes esetek megjelenése bármilyen élelmiszer, gyógyszer vagy a covid-19 vakcina beadásával függene össze.

“Semmi sem utal arra, hogy a covid vakcinával bármilyen jellegű összefüggés is lenne, mivel a gyermekek nagy többsége (akiknél a betegséget észlelték) nem kapta meg ezt a vakcinát”

– nyilatkozta múlt héten Genfben a WHO szakembere, Philippa Easterbrook. Az adenovírussal való lehetséges kapcsolatról szóló jelentésekkel kapcsolatban a WHO azt mondta, hogy ez csak egy hipotézis.

Hirdetés

Már Magyarország ajtaján kopogtat

Az elmúlt hetekben már Romániából, a közvetlenül szomszédunkból is jelentettek eseteket.

Ez pedig egyértelműen jelzi számunkra az aggasztó tényt. így vagy úgy, csak idő kérdése, hogy Magyarországon is megjelenjen a betegség.

A tünetekre nagyon oda kell figyelni:

Ha a szemfehérje sárga, az már egy komoly és akut májgyulladást jelent.

Ekkor AZONNAL menni kell a kórházba!

Egyéb tünetek:

Korai stádiumban jellemző a fáradtság, az általános rossz közérzet, láz, émelygés, ízérzékelés megváltozása, bizonyos élelmiszerekkel szembeni undor, jobb bordaív alatti fájdalom, mivel a máj kissé megnagyobbodott.

Jelentkezhet izomfájdalom, ízületi fájdalmak, fejfájás, illetve bőrkiütések is kialakulhatnak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.