CímlapsztorikÉrdekes világ

Akár 40 napon át eshet mostantól: még a tudomány is igazolja, szétázik az ország

Ha Medárd napján esik, 40 napig esni fog – tartja a népi bölcsesség. Medárd napját írjuk, és hazánk döntő részén esik, esett vagy esni fog.

Bár a negyven napos eső erős túlzás, de ez esetben a tudomány igazolja a népi megfigyelést.

A népi időjóslások közül talán a Medárd napjához, azaz június 8-ához kapcsolódó a legismertebb: ha Medárd napján esik, akkor negyven napig esni fog.

Hirdetés

Ma, csütörtökön van a nevezett, frank püspökként szolgáló VI. századi szent ünnepnapja, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző oldalán pedig három északnyugati megye kivételével egész Magyarországon figyelmeztető előrejelzés van érvényben a zivatarok miatt.

A csapadékos medárdi időjárásnak megvan a meteorológiai alapja még akkor is, ha átlagosan háromévente köszönt be, és természetesen szó sincs 40 napig szakadó esőről.

Mielőtt rátérnénk a tudományos háttérre, egy érdekesség:

Az év során adott napon májusban van a legnagyobb esély csapadékra Magyarországon, ám a június a legcsapadékosabb hónapunk (kivéve az északkeleti tájakat, mert ott a július) 60-80 mm közötti értékkel.

Most tulajdonképpen Magyarország beragadt egy állóhullám alá, ez pedig sokáig tartó esős időjárást hozhat magával.

A poárfront, vagy poláris örvény általában az északi félteke 30-60 foka között alakul ki a téli félévben (ez a jelenség nem csak a troposzférában, hanem magasabban a sztratoszférában is megfigyelhető).

A bolygón körülfutó légörvényről van szó, amely a déli meleg és északi hideg levegő határán jön létre a kiegyenlítődésre törekvő energia hatására.

A lényeg, hogy általában május végén jön el az úgynevezett final warming, vagyis végső melegedés állapota.

Ekkorra az északi és déli légtömegek hőkülönbsége annyira lecsökken, hogy a polárfront „szétesik”, a télre jellemző erős nyugatias áramlást a nyári gyenge, váltakozó szélirány váltja fel.

Hirdetés

Csakhogy ez nem megy egyik napról a másikra, és térjünk vissza még egy pillanatra a télbe.

Ha a polárfront kevésbé stabil, akkor déli meleg levegő messze északnak, míg a hideg északi mélyen délnek húzódik,

úgynevezett meridionális hullámok alakulnak ki, ilyenkor szólnak a hírek szaharai havazásról és tavaszias újévről Moszkvában.

A polárfront végső szétesésével leáll a légtömegek »hullámzó mozgása« is, adott terület pedig hosszú időre beragadhat a meridionalitás aktuális ágába.

Úgynevezett állóhullámok alakulnak ki, így alakulhat ki akár egy tartósan csapadékos időszak is, mint amire most fel kell készülnie az országnak.

Forrás: 24.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.