CímlapsztorikTudomány

Anyag áramlott vissza egy feketelyukból: ez lehetetlen lenne, van valami „odaát”, zavarban a tudósok

4 évvel azt követően, hogy a feketelyuk elnyelt egy bolygót, „visszaköpte” a mi dimenziónkba, egyelőre mindenki értetlenül áll előtte.

„Ez teljesen meglepett minket – ilyet még soha senki nem látott”

-jelentették ki.

Hirdetés

A csillagászokat megdöbbentette az esemény.

Nem tudják megmagyarázni, ami történt

Az eseményről, amely az AT2018hyz elnevezést kapta, október 11-én jelent meg egy tanulmány, és eszerint a történet 2018-ban kezdődött, amikor is a csillagászok megfigyelték, hogy egy fekete lyuk szétszaggat egy csillagot egy TDE során.

Ezt követően 2021-ben egy rádióteleszkóp érzékelte, hogy a lyuk elkezdte „felböfögni” a csillagot, amelynek anyaga a lyukból a fénysebesség felével távozott.

Mint a tanulmány vezető szerzője írja:

„Ez teljesen meglepett minket – ilyet még soha senki nem látott”

A TDE során a fekete lyuk gravitációjából a csillagra erős árapály-erők (gravitációs) hatnak.

Ahogy a csillag egyre közelebb kerül a lyukhoz, a fekete lyuk vonzása rétegről rétegre bontja szét és megnyújtja a csillagot; hosszú „madzaggá” alakítva, amely szorosan a fekete lyuk köré tekeredik, mint a spagetti a villa köré. Ez a fentebb már említett „spagettiképzés”.

A csillagplazma aztán felgyorsul a fekete lyuk körül, és hatalmas energia- és anyagsugárrá pörög ki, amely jellegzetes fényes villanást hoz létre, amelyet az optikai, röntgen- és rádióhullámú teleszkópok képesek észlelni. Az AT2018hyz esetében viszont tehát két dolog is szokatlan:

Nemcsak három évet várt a csillag a falatozás után, hogy ismét felvillanjon, de a távozó anyag sebessége is megdöbbentő.

Hirdetés

A legtöbb TDE kiáramlás a fénysebesség 10 százalékával halad, de az AT2018hyz kilökött csillaganyaga a fénysebesség felét is eléri.

Akár egy másik dimenzióból is „visszaköphette” az anyagot

Senki sem tud egyelőre komolyabb magyarázatot arra, hogy mi történhetett, de ahogyan az lenni szokott, felmerült néhány igen érdekes hipotézis, teória is.

Ez egy olyan elmélet, ami felveti, hogy a feketelyukak valójában kapuk más univerzumokra.

Ha így van, akkor a feketelyuk nem csak energiát és anyagot nyel el, hanem ritkán, de visszaköpheti azokat.

Másik elmélet szerint a feketelyukaknak vannak ellentét párjai, fehér lyukak, más világokban, ahol pedig anyagot áramoltatnak folyamatosan ki magukból.

Egyelőre egyik hipotézis sem nyert még bizonyítást.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.