CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Aszteroida tart a Föld felé, ami mindent elpusztíthat – a NASA már a “mentőakción” dolgozik

Videós szimulációt is készítettek arról, milyen pusztítást végezne a bolygón.

Egyre több a kétely azzal kapcsolatban, hogy a Föld elkerülhet-e egy esetleges végzetes találkozást egy felénk közeledő hatalmas aszteroidával.

Az Apophisnak elnevezett űrkőzetről ugyanis számos információ jelent már meg tudományos körökbe és a sajtóban, melyek azt valószínűsítették, hogy csillagászati értelemben fenyegetően nagy az esélye a becsapódásnak.

Hirdetés

2004-ben már vizsgálták, amikor a bolygó pályájának pontosabb ismeretében kiderült, hogy viszonylag nagy, 2,7%-os esélye van a Földdel való ütközésnek 2029-ben, ezzel a veszélyes égitesteket minősítő Torino-skálán az eddigi legmagasabb, 4-es besorolást érte el.

A NASA 2011-es, 2012-es és 2013-as adatok alapján aztán új szimulációt vázolt fel:

2029 április 13-án a kisbolygó meglehetősen közel, a geostacionárius pályánál közelebb (nagyjából 30 000 km-re) halad el a Föld mellett.

Ez csillagászati értelemben nagyon közel van, a szakértők pedig felhívták rá a figyelmet, hogy ha addig módosul valami miatt az Apophis pályája, a becsapódás kockázata nagyságrendekkel nőhet.

Sokat mondó lehet az is, hogy éppen az elmúlt időszakban kezdett el a NASA az ESA (Európai Űrügynökséggel) egy közös projekten dolgozni, melynek célja “elpróbálni” egy esetleges Föld-mentőakciót.

Ennek keretében egy aszteroida eltérítését próbálnák meg, szigorúan ellenőrzött és mesterséges keretek között.

Íme egy remek animáció arról, mi várna ránk, ha becsapódna:

De egy másik, sokkal élethűbb jelenetet is ide lehetne citálni egy nemrég elkészült filmből, a Greenlandből, valószínűleg ugyanis így nézne ki a bolygó jelentős része a becsapódást követő órákban:

Azt kell hogy mondjuk, hogy az Apophis becsapódása alapjaiban rengetné meg a civilizációnkat.

Hirdetés

Egészen biztos, hogy globális katasztrófával néznénk szembe.

Kihalni nem valószínű, hogy kihalnánk, ahhoz ugyanis egy a dínókat kipusztító méretű űrsziklára lenen szükség, de így is százmilliók, vesznének oda, és már semmi sem lenne ugyanolyan többé a bolygón.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.