CímlapsztorikTudomány

Aszteroida zápor fenyegeti a Földet: csak a NASA mentőakciója mentheti meg a világunk!

Komoly veszélyben vagyunk mindannyian.

A NASA akcióterv kidolgozásán fáradozik, amivel meg lehet akadályozni az emberiség kihalását.

Egyre inkább bebizonyosodik: komoly, a Földre veszélyes űrkőzetek tömege tart a Föld felé.

Hirdetés

Gyakorlatilag csak az idő és a szerencse kérdése, mikor érnek ide és csapódnak be a felszínbe.

A NASA az utóbbi 5-10 évben rengeteg a bolygóra potenciálisan veszélyes aszteroidát fedezett fel, és ez még csak a jéghegy csúcsa.

Ott van például a Bennu, mely a közeljövőben csillagászati léptékben és arányokban mérve is igen nagy eséllyel ütközhet a Földdel de számos kisebb aszteroidát és üstököst fedeztek fel egy-két nappal azelőtt, hogy súrolta a Földet.

Sőt, olyan esetről is beszámolt a NASA, amikor UTÓLAG vették észre, hogy majdnem becsapódott egy üstökös…

2013 februárjában az emberek izgatottan figyelték az eget, mert az 50 méter átmérőjű 2012DA14 aszteroida közelebb haladt el a Föld mellett, mint a tévéműsorokat továbbító műholdak.

Viszonylag készületlenül ért mindenkit, hogy ezzel egyidőben egy 19 méter átmérőjű aszteroida csapódott a Föld légkörében Cseljabinszk felett. A tűzgömb okozta lökéshullám hatására betörő ablakok miatt több ezren megsérültek.

Bár a cseljabinszki esethez hasonló becsapódások 50-100 évente következnek be, nem lehet figyelmen kívül hagyni a nagyobb és szintén fenyegető objektumokat. A 370 méter átmérőjű Apophis várhatóan 2029. április 13-án (pénteken) halad el a Föld közelében.

A fél kilométer átmérőjű Bennu 2036-ban közelíti meg bolygónkat. Egyik esetben sem várható becsapódás, azonban ha áthaladnak a földi gravitáció „kulcslyuknak” nevezett régióján, az aszteroidák sokkal közvetlenebb pályára kerülhetnek.

A NASA ezért úgy döntött: azonnal ki kell dolgozni egy bolygóvédelmi tervet arra az esetre, ha felfedeznének egy olyan égitestet, ami nagy eséllyel a közeljövőben véget vetne az emberiségnek.

Hirdetés

A szakemberek egyszerűen csak elporlasztásnak nevezi az általa kitalált eljárást.

Kinetikus penetrátorok szabdalnák ház méretű darabokra a veszélyes objektumot, napokkal vagy percekkel a becsapódás előtt.

A elporlasztási stratégia központi eleme egy csokornyi rúd alakú penetrátor. A rudak 10-30 centiméter átmérőjűek és 2-3 méter hosszúak, a belsejük robbanóanyagot tartalmazhat.

Robbanóanyagra ugyanakkor nincs feltétlenül szükség, a művelet ugyanis arról szól, hogy óriási sebességgel és mozgási energiával csapódnak be a célpontba.

A terv, hogy a csapás nyomán az aszteroida legfeljebb ház méretű darabokra essen szét, a többit már elvégzi a légkör, amikor becsapódva elégnek. A nagy aszteroida energiája lényegében törmelékfelhővé szétesve oszlik szét a légkörben és katasztrófa helyett tűzijátékká szelídül.

A módszer attól egyedi, hogy hihetetlenül gyors reagálást tesz lehetővé.

A probléma, hogy a régebbi technikák, mint az eltérítés, nagyon korlátozottak alkalmazhatósági idő terén. Más szóval ezek működése azon múlik, hogy a fenyegetést jóval azelőtt eltéríti, mielőtt a Földet megközelítené.

– mutattak rá a szakértők.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.