Áttörés: ez a két fűszer lehet a rák legyőzésének kulcsa, döbbenetes hatásaikra derült fény
A szakértők szerint azonnal be kellene minden család konyhájába vezetni.
A tiétekben ott vannak?
Az újabb tudományos áttörés a Purdue Egyetem kutatóinak köszönhető, akik kimutatták, hogy néhány hétköznapi fűszernövény egy erőteljes rákellenes vegyületet tartalmaz.
A szakemberek már megtették az első lépést a vegyület gyógyszeripari felhasználása felé, hogy az széles körök számára is elérhető legyen.
A kutatók szerint a kakukkfűben, az oregánóban és más, az ajakosok családjába tartozó növényekben előforduló ízanyagok, a timol, karvakrol és timohidrokinon antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.
Ezekről azt is kimutatták a legfrissebb eredmények, hogy erősen rákellenes hatásúak.
Vagyis képesek megelőzni a gyilkos kórt, főleg ha rendszeresen fogyasztjuk és beépítjük az étrendrünkbe.
Az említett anyagok a gyógynövényekben csak nagyon alacsony koncentrációban vannak jelen, ezért is érdemes a rendszeres fogyasztásuk mellett döntenünk.
Ez azt jelenti, hogy rákellenes hatásuk kiaknázásához nem elegendő, ha a szokásosnál egy kicsit több kakukkfüvet és oregánót szórsz a tésztaszószba.
Pertsze nem is azt mondjuk, hogy boríts rá a pizzádra vagy az ételedbe egy egész zacskóval.
A kertes házban élők előnyben, ugyanis a két fűszernövényt otthon megtermesztve és frissen fogyasztva sokkal több bennük a hatóanyag.
Mindemellett talán mondanunk sem kell, hogy egyéb kedvező egészségügyi hatásai vannak mindkét fűszernövénynek.
A kakukkfüvet például már régóta használják a népi gyógyászatban baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása miatt, ami hasznos lehet légúti megbetegedések esetén.
A GYÓGYNÖVÉNYBŐL KÉSZÜLT TEA AZ EGYIK LEGJOBB HÁZI MEGOLDÁS KÖHÖGÉS ÉS TOROKGYULLADÁS ELLEN.
A kakukkfű emellett az immunrendszert támogató C- és A-vitamint is tartalmaz, képes megfékezni a pattanásokat, csökkenti a vérnyomást, a szerotonin és a dopamin koncentrációját növelve javítja a hangulatot,
illetve gombaölőként és kártevőriasztóként is alkalmazható.
Az oregánó szintén antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.
A leveleiből és virágzó száraiból készült tea megelőzi a fertőzéseket, csillapíthatja a köhögést, sőt enyhítheti az emésztési zavarokat és a fejfájást is.
Az pedig már a korábbi kutatásokból is kiderült, hogy antioxidáns tulajdonságaik révén mindkét fűszernövény hozzájárulhat a rák megelőzéséhez.