CímlapsztorikÉrdekes világ

Áttörés: Magukkal végeznek a rákos sejtek az mRNS-kezelés hatására és nincs mellékhatás

“A tumorba adott egyszerű injekcióval arra késztetjük a rákos sejteket, hogy öngyilkosságot kövessenek el, anélkül, hogy egészséges sejteket károsítanának”

– magyarázta a forradalmat elhozó professzor.

Célpontban a rákos sejtek

Egy nemrég kifejlesztett mechanizmussal arra kényszeríthetők a beteg, rákos sejtek, hogy apoptózison essenek át, ami nem mást jelent, mint irányított sejthalált.

Hirdetés

Olyan módszerekkel próbálkoztak, ami a daganatra jellemző fehérje ellen fordítja az immunrendszert.

A Tel-aviv-i Egyetem munkatársai által kifejlesztett terápia más utat követ:

A tumorba fecskendezett, lipidburokba rejtett mRNS a sejtbe jutva toxinok termelését váltja ki.

A rákos sejtek így magukat pusztítják el, aminek nagy előnye, hogy biztonságosabb, mint az egészséges sejteket is elpusztító kemoterápia.

A tumorba adott egyszerű injekcióval arra késztetjük a rákos sejteket, hogy öngyilkosságot kövessenek el, anélkül, hogy egészséges sejteket károsítanának

– magyarázta Dan Peer professzor, a módszert bemutató tanulmány egyik szerzője, az egyetem Nanogyógyszerészeti Laboratóriumának kutatója.

Nincs mellékhatása és nem újul ki utána a rák

A professzor rámutatott, hogy a baktériumok többsége toxinokat termel, ilyen például a botoxinjekciókban használt botulin.

Az izraeli kutatók a Pseudomonas baktériumnemzetség egyik toxinját kódolták az mRNS által hordozott üzenetbe és az üzenetet vevő lipidburkot antitestekkel címezték a megfelelő célponthoz.

Az egereken végzett kísérletek során egyetlen injekció a melanóma 44-60 százalékát elpusztította.

Hirdetés

Az állatok túlélése drasztikusan javult, mellékhatások nélkül.

A kemoterápiával szemben nagy előny, hogy a rákos sejtek nem válhatnak a technikánkkal szemben ellenállóvá, mert bármikor válthatunk egy másik természetes toxinra

– emelte ki Peer professzor.

Hamarosan jön az embereken végzett kísérletsorozat?

Egészen biztos, hogy évek vannak legfeljebb hátra ahhoz, hogy az első komoly, embereken nagy számban végrehajtott kísérletre is zöld utat kapjanak.

Már csak azért is lesz így, mert többek között a Moderna egyik tudósa is azt jelentette ki bizakodóan, hogy szerinte legkésőbb 2030-ra gyógyíthatóvá válhat majd a rák az oltások által.

Mint ismert, sok cég, többek között például Karikó Katalin is dolgozik olyan vakcinán, mely a rák ellen 100%-os hatékonyságú lehet.

Bárki és bárhogyan is ér célba, Nobel-díjat kaphat érte, hiszen a világ legrettegettebb betegségére találhatnak végső ellenszert.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!