Érdekes világ

Az az ügy veszélyes lehet Orbánra, 5% alá is beküldheti a Fideszt – állítják az elemzők

Megvan a kormány Achilles-ina?

Most tényleg lehet egy olyna üyg, mely magával vonhatja a korábbi sérelmeket és felgyülemlett dolgokat.

Egymásra rakódhatnak az elégedetlenséget kiváltó különböző sérelmek, más ügyek is összekapcsolódhatnak az oktatással.

Hirdetés

Egy erős túlzással akár a Fidesz támogatottságának drámai hanyatlását is előidézheti.

Orbánnak ugyanis soha nem kellett korábban ilyne gazdasági környzettel szembenéznie.

A gazdasági válságokból pedig korábban megtanultunk: ilyenkor az emberek mindig a regnáló hatalmka okolják a megélhetésük súlyos csökkenéséért.

Ez pedig már most is így van, mert rengeteg pedagógus állt fel, nemrég pedig a rendőrök követeltek maguknak béremelést különben tömegesen álltak volna fel és hagyták volna ott a pályájukat.

Az egyik mód, hogy a tüntetések elveszítik a lendületüket – de erre azért van kis esély, mert diákok szervezik, akik jellemzően a legkitartóbb tüntetők (hasonló volt tapasztalható a CEU-tüntetéseknél, amelyek komolyabb társadalmi támogatottság nélkül is sokáig folytatódtak).

A második mód, hogy a társadalom „unja meg” a témát – Rajnai Gergely szerint erre nagyobb az esély, különösen, hogy az infláció, valamint a rezsiköltségek témája sokkal nagyobb rétegeket fog érinteni, és az elégedetlenség hangsúlya átkerülhet oda.

Ebben az esetben arra is van sansz, hogy a két elégedetlen csoport egyesül, és a tüntetések inkább nagyobbá válnak, mintsem kisebbé

A harmadik opció: ha a kormány képes hiteles javaslatokkal kielégíteni a tanárok legalább egy részét, akkor kezelheti a problémát, ez volt látható például az internetadó kérdésében.

„Ehhez viszonylag gyors reakció kellene, különben hiteltelenné válik a kormány kezdeményezése”

Hirdetés

Az elégedetlenség növekedése és ezáltal a kormánypárti szavazók lemorzsolódása hosszabb távon segíthet az ellenzéknek, de közvetlenül nehéz ebből profitálni.

Ami inkább az ellenzéki pártok, és jelen esetben kifejezetten a Momentum javára válhat, hogy több új, jellemzően fiatal ember aktívan bevonódik a politikába, akik később a pártpolitikában is felhasználhatják ezeket a tapasztalatokat

A 2014-es netadós tüntetések idején a Fidesz körülbelül 1 millió szavazója pártolt el, akiket később a menekültválság idején tudtak visszaszerezni, illetve a 2016-os kvótanépszavazással stabilizálták a választói bázisukat.

A csökkenés most is bekövetkezhet, ehhez jön még hozzá a gazdasági hullám és az, hogy hamarosan jön a fűtési szezon és a brutális rezsiszámlák.

Ebben az esetben pedig most nem lesz elég a kormány Brüsszelezése, mert az emberek megélhetési válság esetén mindig a legközelebbi felelősöket keresik ösztönösen.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.