CímlapsztorikÉrdekes világ

Breaking: globális banki csődhullám jöhet: veszélyben a pénzünk, megtakarításaink?

Nem más, mint az Economist és a Morgan Stanley figyelmeztet!

14 évvel a Lehman jelentős csődje után a világot új pénzügyi válság fenyegeti. Csak a lusták nem ijedtek meg a világgazdaságra leselkedő válságtól az elmúlt néhány hónapban, így az Economist és a Morgan Stanley legutóbbi szigorú figyelmeztetései is alig változnak.

Különböző közgazdászok szerint a banki földrengést a svájci Credit Suisse, a francia BNP Paribas vagy a Deutsche Bank okozhatta.

Hirdetés

A nagy banki aggodalmak a hétvégén kezdődtek a Credit Suisse állítólagos csődjéről szóló pletykák miatt. Emiatt a bank árfolyama hétfőn időnként kétszámjegyűt esett.

Ezzel párhuzamosan megugrottak a hitelbiztosítások árai, amelyekkel a hitelezők védekeznek a bankcsőd ellen. Hasonló problémákkal küzd a Deutsche Bank is.

A bank részvényei még csütörtökön a nap vesztesei közé tartoztak. A részvények értéke a XETRA kereskedésében 0,8%-kal 7,87
euróra esett részvényenként.

“Az olyan nagy bankok, mint a Credit Suisse és a Deutsche Bank magas kockázatú pénzügyi fogadásokat kötöttek az elmúlt években,” –
magyarázta Marc Chesney, a Zürichi Egyetem közgazdászprofesszora.

“Állami garanciák nélkül valószínűleg már csődbe mentek volna.”

Az Európai Rendszerkockázati Testület (ERKT) csütörtökön világossá tette, milyen súlyos a helyzet: 2011-es megalakulása óta először adott ki
“általános figyelmeztetést”. Más szóval, az ERKT egy újabb pénzügyi válságra figyelmeztet.

Mint a Forbes írja, a tőzsdén egy történelmi kétnapos emelkedés szakadt meg szerdán, mivel az elemzők arra figyelmeztettek, hogy túl korai ünnepelni, tekintettel egy sor fenyegető kockázatra, beleértve a beérkező vállalati jelentéseket, amelyek valószínűleg megmutatják, milyen súlyosan hatnak a romló gazdasági feltételek a bevételekre.

“Sok befektető fejében a fő kérdés most nem az, hogy ‘megfordul-e a Fed,’ hanem ‘Mikor fordul meg a Fed,'” – írja Michael Wilson, a Morgan

Stanley stratégája egy friss elemzői feljegyzésében, mondván, hogy a gazdaság “veszélyzónába” lépett, amelyben a Fed politikája annyira korlátozóvá vált, hogy elkerülhetetlen a pénzügyi és gazdasági stressz.

Hirdetés

A Morgan Stanley nem csupán egy bank, hanem az összes bank bankja, a második legnagyobb amerikai multinacionális vállalat, és a JP Morgan & Co. agyszüleménye, amely egy kis részleg a trösztellenes törvények betartása érdekében.

Ezért, amikor az ilyen komoly emberek nyíltan beszélnek olyan dolgokról, mint a recesszió, az már mindent megváltoztat, de nem azért, mert ezek a személyek olyan fontosak és nagyok, hanem
egészen más okból.

A Morgan Stanley ma már olyan, mint egy iránytű, amely megmutatja az irányt, amerre minden tart, hogy elérje még a némákat és lustákat is.

És amint azt a történelmi gyakorlatból tudjuk, a bankárok nagyon jól alkalmazzák az “éket használj az ék kiütéséhez” szabályt.

Vagyis amikor egy nagy rossz fekete lyuk lóg a gazdaság felett, a bankárok valami hűvös eseménnyel állnak elő, ami szelet generál, néha még vihart is, ami után a fekete lyuk valahogy más irányba repül.

És úgy tűnik, hamarosan megtörténik egy ilyen esemény.

Az új pénzügyi válság támogató eszköz lehet a Great Reset-hez, amely a már bejelentett globális magánkezdeményezés által megmentett csődbe
jutott bankokat is kíséri.

Forrás: ÚjVilágtudat

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.