CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Az egész világ átverve: kiderült, mi okozta a világjárványt, vaj van a politikusok füle mögött

Hát az egész innen eredt?!

A járvány kapcsán elkövetett legnagyobb, és talán legvégzetesebb hibát az “öltönyös gazemberek” követték el…

Ki gondolta volna, hogy még ezen a téren is csak károkat tudnak okozni!

Hirdetés

Végig át lett verve mindenki bizonyos értelemben?

Ma már szinte egészen biztos.

Nem azzal kapcsolatban, hogy volt-e illetve van-e járvány, ez ma már evidencia.

Azonban a folyamatok, a média által gerjesztett néha igencsak indokolatlan nyomás valójában egy olyan öngerjesztő folyamatot indított meg, mely beleloholta az egész világot abba a káoszba, amiben most vagyunk.

Ajárvány váratlanul és óriási erővel csapott le 2020 tavaszán, ám legnagyobb hiba a világban, amit mindenki elkövetett a vezetők közül, az könnyen elkerülhető lett volna.

Számos borítékolható hibát követtek el, miközben keresték az ismeretlen utat, amely hosszabb távon kivezethet a bajból, ám a legnagyobb hibájuk könnyen elkerülhető lett volna.

Nem kellett volna úgy tenniük, hogy többet tudnak annál, mint amennyit tudtak (ami nem volt sok) – véli Mervyn King, a Bank of England (BoE) volt elnöke, aki a Bloombergen jelentette meg véleménycikkét.

A dolog azzal kezdődött, hogy a média nyomására a kormányok a mindent tudók határozottságával hirdették meg válságkezelő intézkedéseiket, majd amikor kiderült, hogy irányt kell váltaniuk, akkor ugyanezzel a bizonyossággal fordították el országuk kormányrúdját másfelé.

Néhány ilyen cikk-cakk után aztán elkezdett megingani az emberek bizalma a politikai vezetőkben, aminek akkor isszuk meg a levét, amikor azt látjuk, hogy jelentős részük bizonytalan abban, beoltassa-e magát a koronvírus-fertőzés megelőzésére vagy sem.

Hirdetés

Sok kormány azzal maszkírozta hozzáértését, hogy a tudományra, a tudományos tanácsadókra hivatkozott, és nem kevés exhibicionista tudós kész örömmel statisztált ehhez.

A válságkezelés politikai döntések sorozata, nem tudományos válaszokról van szó.

A világ egyetlen országa sem vezetett elő tuti biztos megoldást a járvány féken tartására. Még Tajvan és Dél-Koreai is elkövetett hibákat, amelyek a legjobb eredményt látszanak elérni az egészségügyi válság kezelésében.

Úgy tűnik, hogy a legjobb védekezési módszer, a legkevésbé tudományos: tartsunk távolságot egymástól.

Ennek alapján a volt BoE-elnök úgy véli, két tanulságot vonhatunk le – egyelőre.

Az egyik, hogy a pandémiák vissza-visszatérnek, és a kormányoknak jobban fel kell készülniük a kezelésükre.

Mert ha még egyszer ugyanez bekövetkezik, valószínűleg még nagyobb káoszra számíthatunk, mely fel is emésztheti a világot.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.