CímlapsztorikEgészségünk

Az egyik legjobb természetes fiatalító, mi ez? Tudod?

Elmondjuk mire hat pontosan és miért is ennyire egészséges a szervezet számára! Ezentúl te is napi szinten fogod fogyasztani!

Gyulladáscsökkentő hatásáért a népi gyógyászatban kiterjedten használták, s ennek tudományos alapját utólag igazolták is.

A burgonyafélék közé tartozó növény éretlen, zöld bogyóiban ugyan megtalálható a családra jellemző mérgező solanin vegyület, azonban nem olyan mennyiségben, hogy néhány zöld paradicsom elfogyasztását az ember megérezné. K

Hirdetés

ülönben is: a paradicsom éretten jó, akkor pedig már teljesen solanin-mentes.

Na, kitaláltad már, hogy mi ez?

Hát persze, hogy a paradicsom!

A paradicsom legértékesebb összetevője a likopin – ez a karotinoidok közé sorolt kémiai anyag okozza a paradicsom piros színét is.

Antioxidáns hatása miatt lassítja a szervezet öregedését és megelőzheti a kóros elváltozásokat.

A likopin a növényi sejteken belül elzárva található meg, emésztéssel nem táródik fel.

Szerencsére a likopin nem érzékeny a magas hőmérsékletre, ezért a paradicsom a főzés során nemhogy veszítene táplálkozási értékéből, hanem még értékesebbé válik tőle.

100 °C fölötti hőmérsékleten azonban vitamintartalmában jelentős csökkenés figyelhető meg.

A végére hagytuk a paradicsom egy igen érdekes tulajdonságát.

Hirdetés

Vérhígító hatása miatt a légi utasoknál gyakran tapasztalt úgynevezett mélyvénás trombózis ellen hatásosnak bizonyult.

Korábban a veszélyeztetett utasoknak Aspirint írt elő az orvos, ma azonban elég rábeszélnie őket fél kilogramm paradicsom elfogyasztására.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!