Az egyik legjobb természetes fiatalító, mi ez? Tudod?
Elmondjuk mire hat pontosan és miért is ennyire egészséges a szervezet számára! Ezentúl te is napi szinten fogod fogyasztani!
Gyulladáscsökkentő hatásáért a népi gyógyászatban kiterjedten használták, s ennek tudományos alapját utólag igazolták is.
A burgonyafélék közé tartozó növény éretlen, zöld bogyóiban ugyan megtalálható a családra jellemző mérgező solanin vegyület, azonban nem olyan mennyiségben, hogy néhány zöld paradicsom elfogyasztását az ember megérezné. K
ülönben is: a paradicsom éretten jó, akkor pedig már teljesen solanin-mentes.
Na, kitaláltad már, hogy mi ez?
Hát persze, hogy a paradicsom!
A paradicsom legértékesebb összetevője a likopin – ez a karotinoidok közé sorolt kémiai anyag okozza a paradicsom piros színét is.
Antioxidáns hatása miatt lassítja a szervezet öregedését és megelőzheti a kóros elváltozásokat.
A likopin a növényi sejteken belül elzárva található meg, emésztéssel nem táródik fel.
Szerencsére a likopin nem érzékeny a magas hőmérsékletre, ezért a paradicsom a főzés során nemhogy veszítene táplálkozási értékéből, hanem még értékesebbé válik tőle.
100 °C fölötti hőmérsékleten azonban vitamintartalmában jelentős csökkenés figyelhető meg.
A végére hagytuk a paradicsom egy igen érdekes tulajdonságát.
Vérhígító hatása miatt a légi utasoknál gyakran tapasztalt úgynevezett mélyvénás trombózis ellen hatásosnak bizonyult.
Korábban a veszélyeztetett utasoknak Aspirint írt elő az orvos, ma azonban elég rábeszélnie őket fél kilogramm paradicsom elfogyasztására.