Érdekes világ

Az EU eltörölte a Rubik-kocka védjegyét: szabad a gazdag, lehet lopni, ezeknek már semmi sem szent?

Rubik Ernő neve és találmánya már semmit sem jelent? Ezerrel lehet lopni a ma is népszerű kockát?

A törvény is kimondta?

Rubik Ernő a Rubik-kocka nevű találmányával lett világhírű, talán senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ma is a legtöbb eladást termelő magyarokhoz köthető zsenialitásról van szó.

Azt azonban kevesen tudják, hogy nemrégiben törölték a Rubik-kocka védjegy oltalmát.

Hirdetés

Erről részletesebben egy korábbi cikkünkben itt írtunk.

Most pedig úgy tűnik, hogy az Európai Unió adta meg a kegyelemdöfést a kocka védjegye ügyében.

Eltörölték a végjegyet

Az eredeti kocka színe és összeállítása, designja is védett, de ha valaki egyetlen színt kicserél, vagy picivel másabb a formaterv, az bizony legálisnak fog számítani, holott nyilvánvaló “koppintásról” lesz szó ebben az esetben.

Az elmúlt kezdetiekben számos alkalommal nagy nemzetközi cégek próbálták “ellopni” a találmányt és reprodukálni maguknak.

Egy sem lett azonban sikeres, talán ez állhat sokak szerint amögött, hogy most az EU lépett fel a kocka forma designjának a védjegye miatt.

Nemes egyszerűséggel eltörölték…

A németek támadták meg

A bírói testület elutasította a londoni Rubik’s Brand cég keresetét, és helybenhagyta az uniós védjegyhivatal (EUIPO) döntését, amely szerint a vitatott kockaforma alapvető jellemzőit magán hordozó védjegyet a vonatkozó uniós rendeletet megsértve lajstromozták.

A védjegyet a játék jogait birtokló, többek között Rubik Ernő szellemi tulajdonjogait is védő brit Seven Towns cég jegyeztette be még 1999-ben, de a német Simba Toys 2006-ban megtámadta, arra hivatkozva, hogy a kocka – miután elforgatható – olyan műszaki megoldást tartalmaz, amely miatt csak szabadalomként részesülhet oltalomban, de védjegyként nem.

A Simba Toys német játékgyártó az említett védjegy törlését kérte az EUIPO-tól, amely előbb elutasította, majd egy uniós törvényszéki döntés nyomán helybenhagyta azt.

Hirdetés

A Rubik’s Brand Ltd, amely jelenleg a vitatott védjegy jogosultja, megtámadta a Törvényszék előtt az EUIPO ezen utóbbi határozatát.

Szabad a lopás?

Most mindenki attól tart, hogy ettől kezdve kvázi szabad lesz a lopkodás, és az egész emiatt történt.

A helyzet az, hogy lopás eddig is volt, számtalan cég próbálta már lemásolni Rubik Ernő híres kockáját, sőt, mutációkat is készítettek belőle, de egyik sem volt olyan sikeres, mint az eredeti.

A mostani döntés valamelyest könnyít az aljas cégeknek, hogy elkészítsék a saját Rubik-kockájukat, de sohasem fognak – remélhetőleg – felérni az eredetihez.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!