Tech-Kütyük

Megvan a benzin alternatívája: az egész világon végigsöpörhet a mesterséges “levélből” készült üzemanyag

Sokak szerint ingyen lehet a tankolás a jövőben! Egy fenntartható folyékony üzemanyag szüntetheti meg az emberiség üzemanyaga éhségét és a közelgő olaj-krízist?

Megoldhatja az olajkrízist?

Könnyen lehet, hogy az emberiség végre rátalált valamire, ami az egész világunkat megváltoztathatja.

Nem csak csökkentheti az üvegház hatású gázok légkörbe jutását, de gyakorlatilag a jövőben akár ingyenessé is teheti az üzemanyagot az autósok számára.

Hirdetés

A Cambdrige-i Egyetem kutatói “mesterséges levelet” hoztak létre, ez napfény, szén-dioxid és víz felhasználásával képes előállítani egy széles körben alkalmazott gázt, amelyet jelenleg fosszilis anyagokból nyernek.

Ez egy forradalmi technológia, ami az egész világon végigsöpörhet.

A kuttaók mesterséges levelekben látják a csppfolyósított “zöld “üzemanyagot, mely a jövő üzemanyagává válhat minden autóban.

Sokak szerint nagyobb benne a potenciál, mint az elektromos autók technológiájában.

Ezekről ugyanis kezd az utóbbi időkben kiderülni, hogy előállításuk és fenntartásuk legalább olyan környezetérzékeny, mint a benzines technológiáké, vagy a dízeleseké.

Ráadásul ki lenne nyugodt egy autóban ülve, amit óriási “galvánelemek” hajtanak…?

A mesterséges levél mint a jövő üzemanyaga

“Sokan nem hallhatott még a szingázról, mint olyanról, de minden nap használjuk azokat a termékeket, amelyeket felhasználásával gyártottak. F

enntartható módon történő előállítása kritikus lépés a globális szénkörforgás lezárásában és fenntartható vegyi és üzemanyagipar létrehozásában”

– idézte az egyetem honlapján megjelent közlemény Erwin Reisner professzort, aki hét éven át dolgozott ezen cél megvalósításáért.

Hirdetés

Az eszközt a fotószintézis inspirálta, amikor a növények a napfény energiáját felhasználva szervetlen anyagból szerves anyagot hoznak létre.

A mesterséges levélen van két fényelnyelő, amely hasonló a növények napfényt elnyelő molekuláihoz, és egy kobaltból készült katalizátor.

Ha vízbe merítik, az egyik fényelnyelő a katalizátort oxigéntermelésre használja. A másik végzi a kémiai reakciót, amely a szén-dioxidot és a vizet szén-monoxidra és hidrogénre redukálja, szintézisgáz keveréket létrehozva.

A kutatók felfedezték, hogy fényelnyelőik borús napokon is működőképesek.

“Ez azt jelenti, hogy a technológia használata nem korlátozódik olyan országokra, ahol mindig meleg van, vagy hogy csak nyáron lehet alkalmazni. Napkeltétől napnyugtáig lehet használni bárhol a világon”

– mondta Virgil Andrei, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatást a Cambridge-i Egyetemen végezték, de annak társfinanszírozója az osztrák kormány és az ÖMV osztrák kőolajtársaság, amely keresi a fenntarthatóság lehetőségeit.

Jöhet az ingyen üzemanyag?

Lassan a testtel, nem eszik azt olyan forrón!

Sokak szerint ez az egész valóban óriási változásokat hozhat, és már rengetegen az ingyenes üzemanyag vízióját látják magukat előtt, de ez aligha lesz így.

Az ugyan valóban elképzelhető, hogy jelentősen csökkenni fog az ára, talán egy jelképes összegért lehet majd hozzájutni, de ingyenes semmi sem lesz a jövőben: ez már csak egy ilyen kapitalista világ!

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!