CímlapsztorikÉrdekes világ

Az iskolákban lesznek a negyedik hullám, gócpontjai: szétszedték Orbán járványkezelését

Miközben az üzletekben négyzetméter alapú korlátozások jönnek, egy osztályteremben 25-35 diák van együtt…

Hol ebben a logika?

Egyre többen tartanak tőle a szakemberek közül is, hogy a negyedik hullám biztos elindítója lehet, ha április 19-én nyitnak az iskolák…

Hirdetés

Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint az osztálytermekben nem lehet tartani a biztonságos távolságot, ráadásul a maszk viselése sem kötelező az ATV szerint.

A kormány viszont eltökélt, hogy nyissanak az iskolák:

Orbán Viktor miniszterelnök szerdai interjújában mondta azt, hogy a pedagógusok beoltásával erre szükség is van, hogy a szülők visszatérhessenek a munkahelyeikre…

Müller Cecília tisztifőorvos szerint attól sem kell tartani, hogy hiába indult el a tanárok oltása, ha április 19-én vissza kell térniük az intézményekbe, mert bár rövid az idő, de az első oltás után is védettséget szereznek a tanárok.

“Több pedagógust nem szabadna a koronavírus miatt elveszíteni”

– idézi a csatorna PSZ alelnökét, Totyik Tamást, aki szerint a kis termekben ez mégis nagy kockázat, nem lehet védőtávolságot tartani, a frissen megkapott oltások pedig nem védenek.

Eddig már legalább 69 pedagógus halt meg a járvány miatt-

„2020. augusztus 12. óta javasoljuk a kormánynak a hibrid oktatás bevezetését, alsó tagozatban az osztályok létszámának megfelezését, még így sem tartható be a szociális távolság, de már ez is nagyban csökkentené a kontaktusok számát”

– ismertette a szakszervezet javaslatát, ami mellett azzal is érvelt, hogy a jogszabályok szerint az egy tanulóra jutó négyzetméter alacsonyabb, mint a börtönökben fogvatartottak esetében.

Hirdetés

A PDSZ szerint az oltás rendben halad, de a szakképzésben dolgozók közül még mindig van, aki nem kapott behívót.

A Szülői Hang Közösség képviselője, Miklós György szerint egy széles körű tesztelés segíthetné az újranyitást, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a szülők többsége még nincs beoltva, ezért nem kellene erőltetni a visszatérést. Ha a diákok egymást megfertőzik, hazavihetik a betegséget az oltatlan szülőknek.

“Mi azt szeretnénk, hogy éppen aktuális fertőzési adatok alapján olyan időpont legyen kihirdetve, amikor biztosan tudjuk, hogy biztonságos visszamenni az iskolába”

– nyilatkozott Miklós György.

Az ATV kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy “az iskolák eddig sem voltak járványügyi gócpontok, a kormány ugyanis már a tanév előtt gondoskodott a megfelelő egészségvédelmi szabályrendszer kialakításáról, amelyet az intézmények fegyelmezetten betartottak.

Amennyiben valahol mégis megjelent a fertőzés, ott egyedi intézkedéssel haladéktalanul digitális munkarendet vagy rendkívüli szünetet rendeltünk el.”

“Járványügyi kérdésekben a járványügyi szakemberek álláspontját követi a Kormány, nem az egyébként láthatóan mindenhez (is) értő pedagógus szakszervezetekét”

– zárták válaszukat odaszólva a kritizáló pedagógusoknak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.