CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világ

Az ölelés valóban GYÓGYÍT: tudományos bizonyítékok vannak rá!

Ez történik a szervezetedben, ha 20 másodpercig ölelsz valakit.

Két ember között egy átlagos ölelés hossza 3 másodperc, de kutatók valami érdekeset fedeztek fel:

Ha az ölelés 20 másodpercig, vagy tovább tart, ennek mély terápiás hatása van a testre és a lélekre egyaránt.

Hirdetés

A jelenség oka, hogy a jó ölelés egy oxytocin nevű hormont termel, amit “szerelmi hormon”-nak is neveznek.

Ennek az anyagnak számos előnye van a fizikai és mentális egészségünkre nézve.

Az oxytocin többek között segít – ellazulni, biztonságban érezni magunkat, valamint félelmeinket és szorongásainkat csillapítani.

Ezt a nyugtató, természetes anyagot ingyen adjuk mikor valaki a karjaink között van, gyereket babuzsgatunk, kutyát vagy macskát kényeztetünk…

Vagy a partnerünkkel táncolunk, vagy egyszerűen csak barátunkat karoljuk át.

Gyerünk gyerekek, szaladjunk megölelni valakit, 20 másodpercig és azután osszuk meg ezt a cikket, hogy másoknak is örömet adjunk!

Az ölelés gyengéd nyomást fejt ki a szegycsontra. Ez stimulálja a csecsemőmirigyet, amelyet az immunrendszerünk bölcsőjeként tartanak számon.

A Miami Egyetem Érintéskutató Intézete több mint 100 kutatást folytatott le, és azt találta, hogy azok a koraszülöttek, akik masszázst és rendszeres testi érintést kapnak, gyorsabban nőnek, valamint a masszázsterápia csökkenti a fájdalomérzetet, az autoimmun betegségek tüneteit, és megerősíti az immunrendszert.

Az ölelés csökkenti a stresszt

Hirdetés

A kortizolt nem véletlenül hívják stressz-hormonnak: lelassítja a test gyógyító folyamatait, és bekapcsolja az agyban az úgynevezett „harcolj vagy menekülj” funkciót.

Ha ez az állapot tartósan fennáll, az számos egészségügyi problémához vezethet. Azáltal, hogy a hosszabban tartó ölelés hatására a testünk oxitocint termel, lecsökken a kortizolszint, ellazulunk, és nyugodtabbak leszünk.

Az ölelés serkenti a szerotonin termelést is

Az ölelés valójában mindhárom boldogsághormon – a dopamin, az oxitocin és a szerotonin – termelését serkenti.

A szerotonin alacsony szintje kapcsolatba hozható a túlsúllyal, a depresszióval és az alvásproblémákkal. Ma a piacon számos antidepresszáns a szerotoninszintet emeli – pedig van egy ennél jóval egyszerűbb és egészségesebb mód is ugyanezen hatás elérésére: az ölelés!

Az ölelés öregedés gátló hatású

Mégpedig ezt is az oxitocin révén. Ahogy öregszünk, csökken a hormontermelésünk, és ez az izomtömeg egy részének elvesztését eredményezi. Valójában minden egyes eltelt évtizedben izomtömegünk 5 százalékát veszítjük el.

Egy egereken végzett kísérletben oxitocint adtak izomkárosodással rendelkező egereknek, és azt tapasztalták, hogy izomkárosodásuk 80 százaléka helyrejött, szemben a kontrollcsoporttal, amelyben az izomsorvadásban szenvedő egereknek nem adtak oxitocint.

Tehát az oxitocin nagyon fontos az izmos és ruganyos test fenntartása érdekében.

Az ölelés csökkenti a fizikai fájdalmat

Nem csoda, hogy elterjedtek az apás szülések mindenhol a világon. A Haifai Egyetemen önkéntes hölgyek vettek részt egy kísérletben, amelyben enyhe fizikai fájdalomnak tették ki őket.

Az első kísérletben egy idegen próbálta megnyugtatni őket, miközben egy forró fémet érintettek a kezükhöz, a második kísérletben már jelen volt a saját párjuk is, de nem érintette meg őket a fájdalmas pillanatban, míg a harmadik kísérletben a párjuk simogatta a kezüket a fájdalom érkezésekor.

Azt találták, hogy a harmadik csoportnál jelentősen lecsökkentek az alanyok fájdalommutatói!

Partnerek esetén tehát az empátia, a fizikai kontaktus jelentősen csillapíthatja a fizikai fájdalomérzetet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.