CímlapsztorikÉrdekes világ

Az oroszok elzárják a gázcsapokat, katasztrófa jöhet Európára

Itt a vége, az oroszok elzárják a gázcsapokat…?

Nem kizárt, hogy Európa, az egész kontinens legsúlyosabb válságával nézhet szembe hamarosan.

Egy a második világháború óta soha nem látott veszéllyel, egy országokon átívelő kataklizmával.

Hirdetés

Talán nem véletlen, hogy hónapokkal ezelőtt a svédek, a franciák és a németek, de még az osztrákok is konkrét leírásokkal, kisfilmekkel látták el a lakosságot, hogy mit kell tenni heteken át tartó energiahiány, áramszünetek esetén.

Sokan már akkor sejteni vélték, hogy ez valaminek az előkészítése, vagy óvatosságból egy várható kataklizmára való felkészítés.

Sokan latolgatják annak esélyét, hogy mi történik, ha az Ukrajna ügyében kialakult feszültséget Moszkva esetleg katonai fellépéssel igyekezne rövidre zárni.

Mi van akkor, ha Vlagyimir Putyin mégis megtámadja Ukrajnát, ami után a Nyugat soha nem látott komolyságú gazdasági szankciókat rendelne el, mire Putyin válaszul elzárná az összes csővezetéket, amelyeken át orosz gáz érkezik Európába?

Az általános vélekedés eddig elképzelhetetlennek tartotta, hogy elzárják az összes gázcsapot, ugyanis az európai földgáz harmada Oroszországból érkezik.

Ez azonban az utóbbi napok eseményeit elnézve valós veszéllyé nőtt.

Sokan nem tartják kizártnak, hogy Putyin most hozzányúl a gázfegyverhez Ukrajna ügyében, hiszen szovjet elődeivel szemben, akiknek létkérdés volt, hogy dollárhoz jussanak, az orosz elnöknek belefér egy kis energiaválság.

Ha a Gazprom csak csökkenti a földgázmennyiséget a csőrendszerekben – mint tette 2009-ben Ukrajnában –, akkor a kontinens nagy része minden különösebb gond nélkül átvészeli a tél hátralevő részét.

Ha azonban tényleg elzárja a csapokat, az fájdalmasan érintheti Ausztriát, Szlovákiát és részben Olaszországot, ugyanis esetükben a felhasznált gázt szinte teljes egészében az oroszoktól szerzik be, vagy nagyon magas a földgáz aránya az energiafogyasztásukon belül.

Hirdetés

Németország kirívó eset. Ők talán a legsérülékenyebbek ezen téren, miután pozitív klímapolitikájuk nyomán becsukják a széntüzelésű erőműveiket, és a fukusimai baleset példáján okulva bezárják az atomerőműket is, így nagyon nagy részben függnek a földgáztól.

A németek Európa legnagyobb gázfogyasztói, ami azt jelenti, hogy energiafogyasztásuk negyedét a földgáz biztosítja, ennek azonban több mint a felét az oroszoktól vásárolják.

Szerintetek mi fog történni?

Mit fog lépni Putyin?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.