CímlapsztorikÉrdekes világ

Azok sem utazhatnak, akik oltásigazolvánnyal rendelkeznek? Csak jövőre engednék?!

A totális szigor mellett dönthetnek? Tesztelés ide, vakcina oda, egyes tudósok azt javasolják, hogy a vírusvariánsok miatt legkorábban jövőre lehessen külföldre utazni.

Reális veszély lenne néhány brit tudós szerint, ha nyáron tömegesen külföldre utaznának az emberek.

A sok teszt és még az sem lehetne ok erre, hogy a brit felnőtt lakosságnak a felét már beoltották – írja a hvg.hu az Independent alapján.

Hirdetés

Ezért jelenleg nem ajánlják, hogy a határokat megnyissák a beoltottak előtt.

Dr. Mike Tildesley, a Warwick University fertőző betegségekkel foglalkozó professzora a BBC-nek azt mondta, hogy a nyaralásból hazatérve az emberek olyan új koronavírus-variánsokat vihetnének be, amelyekkel szemben nem védenek jól a mostani vakcinák.

A legnagyobb veszélyt az oltási programra most a dél-afrikai variáns jelenti, ő „kifejezetten valószínűtlennek” tartja, hogy engedélyezzék a vakációt. Tildesly tagja a kormánynak tanácsokat adó tudóscsoportnak, a Sage-nek.

A professzor valószínűnek tartja, hogy a mostani mellett később majd további, hatékonyságnövelő oltási kampányokat is kell rendezni, de „minél később, annál jobb”.

Christina Pagel, a University College London professzora, szintén a Sage tagja azt mondja, ha meglesz a teljes átoltottság, és 2021-ben az ország határain kívül tudják tartani az új variánsokat, akkor télen majd egy új oltási programmal fokozhatják a védettséget, és jövőre már lehet majd utazni.

Azzal vigasztalja a csalódott utazni vágyókat, hogy:

ha nem engedélyezzük az utazást, akkor idén a határainkon belül sokkal szabadabb életet élhetünk.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.