Címlapsztorik

Baj van: elvesztette a kontrollt a járvány felett Magyarország – nőni fog a kritikus esetek száma

Epidemiológusok állítják: “elszakadt a gyeplő”… Azért nem nő az esetszámunk, mert a tesztkapacitásunk elérte a felső határát. valójában már brutális ütemben terjed a vírus és a fertőzöttek száma a sokszorosa!

Ez az egész nagy baj, ugyanis egyértelműen azt jelenti, hogy menne még följebb a járványgörbe, de nem tud, mert a laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetszám képezi az alapját, aminek szűk keresztmetszete ma Magyarországon – mondták az innovációs tárca járványügyi munkacsoportjának vezetői az InfoRádió Aréna című műsorában.

A jó hír viszont annyiból az, hogy ez azt jelenti, hogyha a sokszorosa a fertőzöttek száma, akkor a halálozási rátája itthon a vírusnak még annál is kevesebb lehet, mint amit nemrégiben Müller Cecília jelentett be.

Hirdetés

Ő maga azt mondta, hogy 2,6% körüli a halálozási arány a hivatalosan ismert eseteket számításba véve.

Ez persze még midig jóval magasabb, mint az influenzáé.

Ha nő a napi pozitív eseteknek az aránya, azonos tesztelési szám mellett, abból ugyan arra gondolhatunk, hogy egyre több fertőzött van, azonban nem következtethető pontosan a valós fertőzöttség növekedésre, mert az nem áll egyértelmű kapcsolatban a pozitivitási aránnyal.

Oroszi Beatrix, orvos-epidemiológus, a Semmelweis Egyetem munkatársa szerint van egy nagyon téves feltételezés, mely szerint azért van több pozitívumunk, mert többet tesztelünk.

Önmagában ez akkor lenne igaz – hogy pusztán a tesztelés miatt van több eset, miközben a járványügyi helyzet változatlan -, ha pozitivitás ennek megfelelően csökkenne.

A probléma viszont azzal van, ha a valóságban nő az esetszám, akkor a tesztelés limitje, felső határa meg fogja szabni azt is, hogy a meglevő összes fertőzésből mennyit fogunk tudni észlelni

-magyarázta az orvos-epidemiológus a műsorban.

Hozzátéve, az adataik azt húzzák alá, hogy a jelenlegi tesztelési kapacitással nem lehet az összes esetet detektálni.

Vagyis menne még följebb a járványgörbe, de nem tud, mert a laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetszám képezi az alapját, aminek szűk keresztmetszete, hogy ma Magyarországon egy nap alatt mennyi tesztet vagyunk képesek végezni.

Hirdetés

Tehát,nem azért nem nő az esetszámunk, mert a járvány nem halad előre, hanem mert a tesztelései kapacitásunk elérte a felső határát.

Egyre nő az azonosított esetek átlagkora, amiből pedig az következik, hogy sajnos a kritikus lefolyású eseteknek az emelkedése várható következő napokban-hetekben – mondta Oroszi Beatrix.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.