CímlapsztorikÉrdekes világ

Betilthatják a harangszót: ijesztő precedens terjedhet el az egész országban

Egy vasi faluból indult, egy igen aggasztó trend.

Hamarosan betilthatják a kakas kukorékolást is, nem vicc!

A toronyi harangjáték miatt fordult a megyés püspökhöz néhány helyi lakos, mert szerintük az túl hangos, ezért zavarja a templom közelében élőket a pihenésben, olvasható a község weboldalán.

Hirdetés

Kovács György, a község polgármestere ugyanakkor úgy véli, a harangjáték sokak megelégedésére szolgál, ezért támogatja annak megtartását.

A templomban 2012 óta 8 és 20 óra között óránként, az időt jelző harangszó után szólal meg a harangjáték. Nem mindig ugyanaz: a 132-féle dallam közül általában mindig a liturgikus időszaknak megfelelő

– írta a Vaol.

Néhány hete a polgármester tudomására jutott, hogy a faluban aláírásgyűjtés kezdődött a harangjáték megszüntetéséért, pedig néhány lakos kivételével a harangjáték a település megelégedésére, örömére működik.

Nemrégiben pedig egy másik magyar településen a reggeli harangszót akarták betiltani.

Sőt, szó volt már arról, hogy a kakas kukorékolás is zavarja az embereket.

Betiltották a reggeli harangszót Balatonberényben, mert többeket zavart a kora reggeli ébresztés.

A helyi templom harangja minden reggel ötkor szólalt meg, de sok nyaraló felháborodott ezen, mondván, pihenni jöttek, és nem a harangozást hallgatni – írja az atv.hu.

A nyaralók petíciót nyújtottak be a polgármesternek, amiben a hajnali hangzavar megszüntetését kérték.

Hirdetés

Ennek eredményeként először 5-ről 6-ra tették át a harangozást, majd a falu vezetése és az egyház megegyezett, hogy nem harangoznak reggelenként.

A döntés sok helybelit felháborított.

Mérges voltam megmondom őszintén, faluhelyen ez egy ősi tradíció, a reggel ötös harangszót áttették hatra, ez már furcsa volt az embereknek, de hogy a reggeli 6-os harangszót is megszüntetik egy-két ember kénye-kedve szerint, ezt döbbenetesnek tartom.

Ilyen alapon este 8-kor, meg délben se harangozzanak.
mondta az ATV Híradónak egy helyi lakos.

A történet itt azonban nem ér véget, a hivatalba ugyanis ezt követően újabb kérés érkezett nyaralóktól, akiket ezúttal a reggeli kakaskukorékolás zavarta.

“Most is van egy olyan ügy, ami a kakaskukorékolással kapcsolatban van, de nem tudjuk megtiltani azt, hogy a kakasok kukorékoljanak”

− mondta Horváth László polgármester.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.