CímlapsztorikÉrdekes világ

EP vizsgálóbizottság: romlott a helyzet Magyarországon, jön a pörölycsapás

Ledobhatják a politikai atomot…?

A Kúrián ellenséges hangulatban tárgyaltak velük, egy kormánypárti újságíró viccnek nevezte a megbeszélést, Orbán Viktor pedig elfoglaltságára hivatkozva nem fogadta őket – a LIBE bizottság delegációjának vezetője, Gwendoline Delbos-Corfield összegezte a háromnapos látogatást.

Azt is ki lehetett érezni a levegből, hogy Brüsszel ezt nem fogja annyiban hagyni.

Hirdetés

öbb tekintetben romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon azóta, hogy 2018-ban az Európai Parlament megszavazta az erről szóló Sargentini-jelentést – így látják az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) delegációjának tagjai háromnapos magyarországi látogatásuk után.

Az ügyészség indítványára a Kúria fellépett egy bíró ellen, aki az Európai Bírósághoz fordult az Országos Bírói Hivatal elnökének (Handó Tündének) egyes döntései miatt. (Jelenleg az emiatt kezdeményezett ügy is az Európai Bíróság előtt van.)

Mindez egybecseng az Európai Bizottság érvelésével, hiszen a jogállamisági kritériumként emlegetett, a források felhasználását a nemzeti szabályozáshoz kötő szabályrendszer kiindulópontja is éppen ez.

Így egyre biztosabb a pörölycsapás Brüsszel részéről.

Az EU-s pénzcsapok végleges elzárása,és valamennyi támogatás megvonása.

A helyzet romlásának illusztrálására harmadik példaként a Covid-19-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet folyamatos meghosszabbítását említette Delbos-Corfield.

Hozzátette:

Hasonló veszélyhelyzet természetesen más országokban is hatályban van még, ám az máshol nem jellemző, hogy egy csomó, az egészségügyi helyzethez semmilyen szinten nem köthető intézkedést is ennek idején és erre hivatkozva, bizonyos esetekben rendelettel fogadtak el.

Az EP-képviselő arról is beszámolt, hogy a Kúrián kimondottan ellenséges hangulatban tárgyaltak, számukra az is szokatlan volt, hogy a megbeszélés elején közölték, hogy az egészet rögzíteni fogják, és megfenyegették őket, hogy a bíróság megsértése miatt eljárást indítanak.

Hirdetés

Komoly és sötét korsza jöhet Magyarország számára, ha élesítik a fent említett dolgokat a hazánkkal szemben és Orbán és így a magyarok elől elzárnak minden forrást.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.