Érdekes világ

Bevezethetik az otthoni munkavégzés jogát? Már több helyen tárgyalnak róla

Valami tényleg elindult? A jogszabálytervezet arról szól majd, hogy bárki dolgozhat otthonról, ha szeretne, és el tudja végezni a feladatait munkahelyi jelenlét nélkül 

Bevezethetik Németországban az otthoni munkavégzés jogát, a szövetségi munkaügyi és szociális minisztériumban már dolgoznak a törvényjavaslaton, mondta a tárca vezetője egy vasárnapi lapinterjúban.

A jogszabálytervezet ősszel kerül a kormány elé, és arról szól majd, hogy bárki dolgozhat otthonról, ha szeretne, és el tudja végezni a feladatait munkahelyi jelenlét nélkül 

Hirdetés

— mondta Hubertus Heil a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban.

Valamennyi munkakörben meg lehet majd követelni az otthoni munkavégzés (homeoffice) lehetőségét, amelyben nincs feltétlenül szükség személyes megjelenésre a vállalat telephelyén. 

A munkavállaló szabadon eldöntheti majd, hogy állandóan, vagy bizonyos napokon dolgozik otthonról.

Ugyanakkor méltányos, „fair szabályokkal megakadályozzuk, hogy az otthonról végzett munka túlságosan belefolyjon a magánéletbe” — mondta a szociáldemokrata (SPD) politikus, kiemelve, hogy

a homeoffice-ban is lejár a munkaidő, méghozzá nem este tízkor.

A koronavírus-járvány kezdete óta az első óvatos becslések szerint 12 százalékról 25 százalékra emelkedett az otthonról dolgozó alkalmazottak aránya, ami azt jelenti, hogy nyolcmillióan végzik el a munkájukat hazulról. 

El kell érni, hogy ezt a járvány után is megtehessék — mondta Hubertus Heil.

A Bild am Sonntag összeállítása szerint az érvényes munkaügyi szabályok szerint az otthoni munkavégzés csak a munkaadó és az alkalmazott külön megállapodásával lehetséges. 

A munkahelyi balesetekre vonatkozó biztosítás a homeoffice-ra nem érvényes, így nem számíthat kártérítésre az otthon dolgozó alkalmazott, ha a munkaidő alatt balesetet szenved a lakásában.

Hirdetés

Szerinted jó lenne, ah idehaza is bevezetnének valami hasonlót?

Egy biztos: a koronavírus egyre több ehhez hasonló változást hozhat.

Olyanokat, amik alapjaiban határozhatják meg a jövőnket, és maradandó dolgokat fognak eredményezni.

Mint például a kézfogás eltűnése, sokak szerint ugyanis ennek az üdvözlési formának a végnapjait hozhatja el ez az egész koronajárvány.

Emellett a home office rohamos terjedése és népszérűsödése mellett az alapjövedelem kérdése is felmerült egyre több országban és Európában is.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.