CímlapsztorikÉrdekes világ

Bika nevű új dizájner drog szedi áldozatait Magyarországon: Zacher Gábor is megszólalt

Borzalmas hatásai vannak, szinte rémálomba illő, és egyre népszerűbb.

Új, életveszélyes hatóanyagú dizájnerdrog jelent meg a magyar kábítószerpiacon, amely a jelenlegi információk szerint már tizenegy ember haláláért felelős

– jelentette be a rendőrség egy budapesti sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Csákó Ibolya alezredes, az ORFK kiemelt főreferense azt mondta, egy miskolci, lyukóvölgyi haláleset nyomán azonosították az új pszichoaktív anyagot a szakértői intézetben, majd májusig visszamenőleg megvizsgálták a gyanús eseteket, és megállapították, hogy 11 haláleset köthető a bika nevű anyaghoz.

Azt mondta, az elhunytak többsége korábban is drogfogyasztó volt, a haláluk előtt fáradékonyak voltak, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, a halál előtt görcsös rohamuk volt, több esetben őrjöngtek.

A legfiatalabb halott 23, a legidősebb 36 éves volt.

A legtöbb haláleset Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt, de volt Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megyében, illetve a fővárosban is.

Az áldozatok „varázsdohányban” vagy „herbálban” szívták el a dizájnerdrogot.

Öt napja Miskolcon három, varázsdohánnyal kereskedő férfit fogtak el, a Miskolci Rendőrkapitányság vizsgálja, hogy összefüggésbe hozhatók-e egy, a közelmúltban történt halálesettel.

Zacher Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában elmagyarázta, hogy az elmúlt időszakban 11 ember halálát okozó új dizájnerdrog miért a “bika” nevet kapta.

„A hirtelen, jelentős mennyiségű, akut egészségkárosodás mindig figyelmet igényel, részben mert új szer jelenik meg a piacon, vagy azért, mert olyan hatóanyag-tartalmú szer érkezik, amely még a függők számára is problémákat okozhat”

– fejtette ki a toxikológus. Az elnevezésről szólva hozzátette:

Hirdetés

„Elképzelünk magunk előtt egy bikát: az erőről, a dühről és a nagyon intenzív hatásról szól.

Ez áll fent, nekem is az elmúlt egy-két évben volt olyan halálesetem, ami feltételezhetően ilyen szertől következett be; nagyon gyorsan szívritmuszavar lépett fel, keringési elégtelenség, az illető pedig belehal a történetbe”.

Mint mondta, az új szer “listára kerülése” nem gyors folyamat.

„A szer majd rákerülhet az új pszichoaktív szerek listájára, onnan fél-egy-másfél év után a kábítószerek közé.

A kettő között büntetőjogi kategóriakülönbség van.

Ha valakinél találnak pszichoaktív szert egy kis zacsiban, az lesz a csekély mennyiség alsó határa, míg a kábítószerből ennek a századrésze is tud súlyos büntetést maga után vonni”

-fejtette ki Zacher.

Hozzátette: nem szabad illúziókba kergetni magunkat azzal kapcsolatban sem, hogy ha egy szer rákerül a listára, automatikusan vagy akár rövid távon el is tűnne az utcákról.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.