Tudomány

Boldogkői professzor “hármas jáványra” figyelmeztet: szigorítás várhat ránk? Müller Cecília is megszólalt

Csúnyán belerondíthat az idei karácsonyba a koronavírus. Most egy háromszor olyan erős járványhullám szabadulhat Magyarországra.

Bár mindenki azt gondolta, hogya járvány végleg elvonulhat, a jelen helyzet azt mutatja, hogy a koronavírus még egy utolsó alkalommal nagyon komolyan megnehezítheti a karácsonyi és az azt követő hideg időszakot.

“Hármas járvány” csaphat le az országra?

Az egyre csak csökkenő hőmérséklet és a közelgő ünnepek bevásárlási láza miatt a következő hetekben azonban növekedésnek indulhat az esetszám.

Hirdetés

Boldogkői Zsolt virológusprofesszor szerint ráadásul akár egy hármas járvány is bekövetkezhet, a közeljövőben ugyanis a koronavírus mellett az influenza és az RSV is nagy számban okozhat megbetegedéseket.

Müller Cecília szerint is sok a bizonytalanság

Müller Cecília országos tiszti főorvos nemrég egy interjúban arról beszélt:

Hogy jelenleg is sok szakértő próbálja modellezni azt, hogy a koronavírus-járvány terén mi várható a következő hónapokban, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) egészen konkrétan 20 különböző munkacsoportja vizsgál lehetséges forgatókönyveket.

Hármas járvány pusztíthat Magyarországon?

Az Index kérdéseire válaszolva Boldogkői Zsolt elmondta, hogy elmaradt a várt őszi járványhullám,. a vírus pedig a megszokottól eltérően viselkedik.

Ennek ellenére van néhány aggastó lehetőség.

Szerinte a járvány a korábbi évekhez hasonlóan számos háztartásban akár az ünnepekbe is belerondíthat.

Boldogkői Zsolt álláspontja szerint a szakemberek egy része jelenleg attól tart, hogy egy úgynevezett hármas járvány alakul ki, ami azt jelenti, hogy egyszerre üt be az influenza, a Covid–19 és az RSV.

A professzor hangsúlyozta, hogy a három vírus által érintett korosztály különbözik,

a koronavírus ugyanis az idősekre veszélyes,
az RSV a gyerekekre,
az influenza pedig a gyerekekre és az idősekre.

Hirdetés

„Utóbbinál ráadásul kimaradt két év, így a populációs szintű védettség jóval alacsonyabb.

Ezzel együtt még mindig a koronavírus a legkellemetlenebb a három közül, elsősorban az elhúzódó, akár évekkel később felbukkanó panaszok miatt”

– mondta a szakember, megjegyezve, hogy jelenleg az influenza elleni védőoltás és a koronavírus ismétlő vakcinájának a beadatása is elsősorban az idősek és a krónikus betegek számára indokolt, a többi már egyéni felelősség kérdése.


Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.