Egészségünk

Botrány: világszerte azonnal betilthatják az elektromos cigit: kísérletben rákosak lettek az alanyok tőle

Tüdőrákosak lettek a kísérleti alanyok az e-cigitől egy kísérletben: bizonyították, hogy a dohánygyárak végig hazudtak a világnak.

Friss kísérlet bizonyította, hogy tüdőrákot okot

Az 54 héten keresztül nikotintartalmú e-cigaretta-füstnek kitett 40 egér közül 9 állat tüdejében daganat alakult ki a kezelés hatására. A kontrollként nikotint nem tartalmazó e-cigaretta-füsttel kezelt 20 állat egyikében sem alakult ki tüdőrák.

A New York-i Egyetem orvostudományi karán végzett kísérlet emellett úgy találta, hogy 23 egérben (57 százalék) a rák előképének tekinthető kóros sejtszaporulat jelent meg. A kísérletet úgy tervezték, hogy az egy év alatt az egerek annyi füstnek legyenek kitéve, mintha rendszeresen szívnának e-cigarettát egy életen keresztül. ugyanakkor a kutatók hozzáteszik, hogy az egerek “nem tüdőzik le” a füstöt, az inkább csak körülveszi őket.

Hirdetés

“A dohányfüst egyike a legveszélyesebb környezeti tényezőknek, amelyeknek az ember rendszeresen ki van téve. Az e-cigaretta füstjének egészségi hatásait ugyanakkor még nem értjük teljesen

– nyilatkozta a PNAS-ben megjelent tanulmány vezető szerzője, Moon-shong Tang.

– Ez az egereken végzett kísérlet nem szándékozott a hatásokat az emberi betegséghez hasonlítani, csak azt akartuk megmutatni a segítségével, hogy az e-cigaretta-füst egészségi hatását alaposabban kellene vizsgálni.”

Az egerek DNS-mutáción átesett sejtjeit vizsgálva a kutatók bizonyítottnak találták, hogy az e-cigaretta-füstnek kitett állatokban a nikotin okozta azokat a genetikai elváltozásokat, amelyek végül daganatok kifejlődéséhez vezethetnek.

Az USA-ban titokzatos tüdőt szétégető járvány tombol

Mint arról már mi is beszámoltunk, itt írtunk róla részletesen, és arról, hogy mennyire súlyos helyzet alakult ki emiatt Amerikában.

Az USA szerte terjedő tüdőjárványt egyértelműen az elektromos cigarettákhoz sikerült kötniük a hatóságoknak.

Azóta már közel több mint 20 halálos áldozata van és legalább 800 beteg fekszik a kórházakban, akkor a baj.

A különleges betegség popcorn tüdőt okoz, bevérzéseket és sérüléseket a tüdő szövetein és a hörgőkben.

Emellett nemrég derült ki az is, hogy a tüdőre olyan hatással van az elektromos cigi, mintha második világháborús mustárgázt szívna be az ember: nagymértékben roncsolja a tüdő sejtfalait.

Hirdetés

Eddig is veszélyes volt, de hallhattak róla

Az elektromos cigi veszélyeseiről évek óta heves viták zajlottak, de ilyen drámai mértékű haláleset-hullámra volt szükség ahhoz, hogy a média ingerküszöbét elérje.

És hogy a nagy dohányipari vállalatok ne tudják többé eltusolni az ügyeket.

Azóta kiderült: évek óta tudnak egyes elszigetelt hallesetekről, de eltusolták a dolgokat vagy peren kívül egyezkedtek.

Csak most vált a nyilvánosság számára egyértelművé az összefüggés, ahogyan az is, hogy ezt az egészet elhallgatták az emberek elől a profit érdekében.

Európa-szerte és Amerikában is betilthatják

Donald Trump be fogja tiltani az elektromos cigik forgalmazását, és ez a világra is kihathat.

Európában is fontolóra veheti, Indiában pedig már be is tiltották az elektromos cigaretta készülékeket.

Ami még érdekesebb: precedenst teremthet az ügy, hatással lehet a dohányzás betiltásának újra terítékre kerülésére is, hiszen ha az elektromos cigit betiltják, törvényi erővel a történelem kezdete óta még több ember halálát okozó klasszikus dohányárukat is “megtámadhatják” a dohányellenes lobbisták.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!