Egészségünk

Rejtélyes járvány “eszi meg” a fiatalok tüdejét: már 8 halálos áldozat és 500 megbetegedés, folyamatosan terjed

Rengetegen kerültek már kórházban, most sokan attól tartanak, hogy Európa más országaiban is megjelenhet.

Járvány szedi az áldozatait

A jelenség mostanra olyan léptékű, hogy több államban betiltották az ízesített e-cigi-termékeket, Donald Trump amerikai elnök pedig országos szintű tiltást helyezett kilátásba.

Arról van szó, hogy az elmúlt hónapokban már legalább 8 halálos áldozata volt egy betegségnek, mely a tüdőt támadja.

Hirdetés

Azoknak a tüdejét, akik elektromos cigarettát használtak Emellett már legalább 500-an meg is betegedtek, többen pedig kórházba kerültek.

A halálos áldozatok száma egészen biztosan nőni fog, ezt már az amerikai CDC – Central Disease Control – is megerősítette.

“Széteszi a tüdőt” a veszélyes kór

Olyan, mintha tüdőgyulladás lenne, de mégsem az. Egy rejtélyes tüdőbetegség, mely sokak szerint olyan, mint az úgynevezett popcorn tüdő, amit szintén az elektromos cigik rendszeres szívása idézhet elő.

A hatóságok vizsgálódása szerint már 2014-ben is voltak egyedi elszigetelt esetek, ezekre azonban nem figyelt fel a sajtó.

Az idei nyáron kiugró volt a megbetegedések száma: június és augusztus között kétszer annyian kerültek kórházba, mint egy évvel korábban.

A betegség a röntgenképek alapján leginkább tüdőgyulladásra hasonlít, a betegeknél azonban nem mutatható ki semmilyen fertőzés.

Volt, aki a betegség kezdetét szívrohamhoz hasonlította, mások az influenzát emlegették, a tünetek között szerepelt légszomj, fáradtság, mellkasi fájdalom és hányás is.

Az orvosok egyöntetűen állítják, hogy az egész leginkább olyan, mint amikor a szervezet egy maró hatású anyag belélegzésére reagál.

A konkrét kiváltó okokról azonban csak találgatnak, de anyni biztos, hogy az elektromos cigik okozzák.

Hirdetés

A hatóságok tehetetlenek

Az Amerikai Járványügyi Központ arra figyelmeztetett, hogy amíg ki nem derül a megbetegedések pontos oka, tanácsos teljesen elkerülni az e-cigiket.

A következő időszak meghatározó lesz az iparág életében:

Az esetleges tilalom a legnagyobb szereplőkön kívül szinte mindenkit tönkretehet.

Egyes friss kutatások azt mutatták ki, hogy az elektromos cigi valójában akár jóval károsabb lehet, mint a dohánytermékek klasszikus vonala.

Nem csak a nikotin az, mai halálos tüdőbetegségeket, például rákot tud okozni…

Jelenleg leginkább gyanúban az E-citamin acetát van, mely minden olyan termékben kimutatható volt extrém magas szinten, amelyik valamelyik megbetegedéshez vagy halálesethez volt kapcsolható, de ez még nem 100%.

A tiltás elleni legerősebb érv ugyanakkor a Kaliforniában is virágzó feketepiac lehet. Ahogy Magyarországon, úgy Amerikában is gyakran otthon keverik, vagy illegálisan szerzik be az e-cigibe valót a fiatalok.

Éppen ezért idővel ez az egész akár Európára is átterjedhet szélsőséges esetben.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!