CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világ

Botrányos egészségügy: hátrányban lesznek a vidéki kismamák az átalakítás után!

Anyai szemmel elfogadhatatlan, könyörtelen rendszer jöhet! Ha ezt meglépik, annak brutális hatásai lesznek. Egyre körvonalazódik a kórházak leállításával, újraszervezésével kapcsolatos tervek.

Lesz vidéki kórház, ahol csak nappal szülhetnek majd! “Éjszaka menjen ahová tud…?!”

Kiakadtak az emberek!

Hirdetés

A városi kórházak szerepének leépítéséről, ágyszámcsökkentésről és a centrumkórházak szerepének erősítéséről szól az a javaslat, amely véletlenül került nyilvánosságra. A tervezet sokak felháborodását váltotta ki

-számol be róla az Index és valamennyi hírforrás.

Előzetesen az biztos, hogy legalább hét kórházban megszűnne az aktív-, közülük egyben a krónikusbeteg-ellátás, további tizenhárom kórházban pedig nem végeznének műtéteket a jövőben egy szakmai tervezet szerint.

Egyebek között ezek a javaslatok szerepelnek az RTL Híradó birtokába jutott dokumentumban, amelyet az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) készített a múlt héten.

A dokumentum szerint a kisebb, vidéki kórházaknak a járóbeteg-ellátásra és az egynapos beavatkozásokra kellene berendezkedniük. A nagyobb műtéteket és ügyeleteket átvennék tőlük a nagyobb kórházak. A speciális tudást vagy orvosi műszereket igénylő beavatkozásokat kizárólag a térségi központokban, jellemzően az egyetemeken vagy a centrumkórházakban végeznék el.

Komoly következmények

Az átalakítás során

2 472 aktív ágy megszűnik,
hat kórházban megszűnik az aktív ellátás,
egy kórházban megszűnik a krónikus ellátás is,
tizenhárom kórházban megszűnik vagy átalakul a műtéti ellátás.

Anyai szemmel elfogadhatatlan, könyörtelen rendszer jöhet

Az OKFŐ által előkészített munkaanyag külön kitér arra, miképpen tervezik a szülészetek átalakítását.

A javaslat szerint a kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni, ügyeleti időben a megyei kórházba kellene menniük a kismamáknak, ami nagy felháborodást váltott ki.

Hirdetés

A várandósok és a családok mellett a szakmai szervezetek is tiltakoznak a tervezet ellen.

A Másállapotot a szülészetben! mozgalom szerint a csak nappal működő szülészetek kizárólag a programozott császármetszésekre lesznek használhatók, az orvosilag nem indokolt műtétek pedig az anyára és a babára is veszélyt jelentenek.

SZINTÉN KOMOLY PROBLÉMÁNAK TEKINTIK, HOGY A VAJÚDÁS AKÁR TIZENKÉT ÓRÁIG VAGY ANNÁL TOVÁBB IS ELTARTHAT, AMI EGÉSZ EGYSZERŰEN NEM FÉR BELE A NAPPALI MŰSZAKBA.

„Az intézkedés terve anyai szemmel abszurd, és csak fokozza a bizonytalanságot, ami amúgy is jellemzője ennek az életszakasznak. Ezzel együtt hátrányosan megkülönböztetik a vidéken élő kismamákat, ami több jogszabállyal is ellentétes, egy váratlan komplikáció során pedig félő, hogy a várandósok rossz kórházba indulnak, értékes időt elvesztegetve”

– írta az Indexnek a mozgalom.

Válaszukból az is kiderült, hogy a hozzájuk forduló nők láthatatlannak érzik magukat, mintha a rendszer vak lenne a szükségleteikre, pedig a megoldás szerintük nem is olyan bonyolult.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.