CímlapsztorikÉrdekes világ

Breaking: egy pécsi orvos lehet a következő magyar űrhajós a NASA-nál!

Óriási magyar sikertörténet jöhet!

Schlégl Ádám (képünkön) tucatnyi jelentkezőt legyőzve jutott oda, amiről a legtöbben álmodni sem mernek: ő az egyik olyan űrhajósjelölt, aki, ha sikerrel veszi az elkövetkező akadályokat is, elutazhat az ISS-re.

A 2021-ben indult, mintegy 100 millió dolláros HUNOR (Hungarian to Orbit) magyar űrhajósprogram során – az űrben megvalósítandó tudományos projekt mellett – kiválasztják azt a magyar kutatóűrhajóst is, aki 2024-ben elindulhat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy egy nagyjából egyhónapos küldetésen vegyen részt.

Hirdetés

A leendő űrhajósok jelentkezését 2022. január 31-ig várták. Több mint 240 érvényes pályázat futott be, az első értékelést követően pedig 100 fő haladhatott tovább a kiválasztási folyamatban, onnan pedig a csapat mintegy fele a következő szűrőhöz.

Mostanra mintegy két tucatnyian maradtak versenyben, köztük Schlégl Ádám egyetemi tanársegéd, a PTE Klinikai Központ Ortopédiai Klinika klinikai szakorvosa is.

Mint az a Pécsi Tudományegyetem hétfői közleményében is olvasható, a misszióhoz olyan személyiséggel rendelkezőket keresnek, akik nagy nyomás alatt is kiegyensúlyozottak, higgadtak tudnak maradni,

stresszhelyzetben sem hagyja őket cserben a jó ítélőképességük, emellett csapatjátékosok és jól viselik azt is, ha családjuktól távol kell boldogulniuk.

„Komoly hangsúlyt fektettek a logikára, a memóriára, a térbeli orientációra, valamint a természettudományos ismeretekere és az angol nyelvtudásra is, melyből egy igen magas szintre van szüksége a leendő űrhajósoknak.

A teszt második körére 26 fő jutott tovább, mely május végétől június elejéig zajlott Kölnben, ahol az önkitöltős tesztek mellett interjúkon, páros és csoportos gyakorlatokon keresztül is zajlottak a kompetenciavizsgálatok.

A folytatásban fizikai és egészégügyi felmérés zajlik majd, ehhez be is kellett nyújtanunk egy repülőorvosi alkalmassági igazolást.

Bízom benne, hogy gond nélkül megugrom a szekció kritériumait, de a biztonság kedvéért az elmúlt időszakban felpörgettem az edzéseimet”

– mondta Schlégl Ádám, aki 5 éves kora óta a mai napig aktívan küzdősportol.

Hirdetés

A HUNOR programba jelentkezetteknek ezután még több állomáson kell sikerrel szerepelniük, egészen addig, míg két fő nem marad közülük:

Egy űrhajós és a tartaléka, akiket a program honlapja szerint egy durván féléves képzés vár majd az Egyesült Államokban, Houstonban.

Ez utóbbit az Axiom Space szervezi.

A jelentkezőket ennek keretében szimulált körülmények között (parabolarepülés, többórás víz alatti kiképzés) készítik fel az űrrepülésre és az űrállomáson való tartózkodásra.

A kijelölt űrhajós ezen felül részt vesz a küldetés szempontjából elengedhetetlen speciális képzéseken is az Axiom és a NASA kiképzőközpontjaiban.

„A világűrbe kijutni talán az egyik legnagyobb kaland, a legkülönlegesebb élmény, amiben egy embernek része lehet” –

mondta a magyar klinikus.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.