CímlapsztorikEgészségünk

Csapdába csalja a koronavírust az új magyar felfedezés – 2-3 hétig is hatása lehet!

Kacskovics Imre immunológus az InfoRádióban elmondta, a magyarok által kifejlesztett bonyolult fehérjemolekula “átveri” a sejtekre támadó vírust, sőt a már megtámadott sejtekből is kisöpri.

Azt is elmondta, kapszula mikor lehetne belőle legkorábban.

Magyarországon is beindult egy kutatás, egyetemek, kutatóintézeti és gyógyszeripari laborok fogtak össze, hogy kifejlesszenek egy gyógyszert, egy terápiás készítményt a koronavírus ellen.

Hirdetés

Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja, a kutatás vezetője az InfoRádióban elmondta, ebben a pillanatban egy nagyon komplex tudásra van szükség, immunológiai, biotechnológiai ismeretekre van szükség.

“Egy nagyon bonyolult fehérjemolekulát kell kifejleszteni,
ismerni kell a virológiát, közben pedig nyomon követni a folyamatosan változó szakmai ismereteket, a világ összes pontján megjelenő, fontosabb publikációkat”

– világított rá Kacskovics Imre, aki a munkára 4-5 tapasztalt kollégát kért fel. Kedden volt az első megbeszélésük, és koordináló szerepet visznek a három konzorciumi partner között.

Így támad a COVID-19

A vírus, amikor megtámadja az embert és megfertőzi, leginkább a tüdősejtjeiben lévő receptorhoz kapcsolódik. Miután ez megtörténik, egyesül a sejttel és meg is öli azt, később nagy mennyiségben szabadul ki a sejtből és újabb sejteket képes megbetegíteni.

“A mi gyógyszerjelöltünk gyakorlatilag egy csapda.

Az egyik része nem más, mint maga a receptor, vagyis csapdába csaljuk a vírust, amely odakötődik ehhez a molekulához ahelyett, hogy a sejteket ölné meg. Ha kellő számú gyógyszermolekulát juttatunk a szervezetbe, akkor a vírus összekeveredik.”

A másik rész egy antitest-molekula, ami biztosítja azt, hogy ez a gyógyszer hosszú ideig a szervezetben keringjen, 3-4 hétig, azután ürül csak ki.

Plusz azokat a sejteket is meg tudja gyógyítani ez a molekula, amelyeket a vírus megfertőzött, így gyakorlatilag elpusztul a vírus forrása.

Hirdetés

Más orvosok egy védőoltáson dolgoznak, amiről szintén beszélt Kacskovics professzor.

“A gyógyszer passzív védelemnek tekinthető, ami azért fontos, mert bizonyos emberek nagyon legyengült állapotban vannak, például a szervátültetettek.

A védőoltás ezzel szemben felkelti az immunválasz figyelmét, ami így beindul, így hosszú ideig, akár évekig maga biztosítja a védettséget.”

Mikorra lesz gyógyszer?

Azt nem tudni, pontosan mikor érhet el egy ilyen felfedezés a “kapszula” fázisba, Kacskovics Imre szerint másfél év alatt lehet elérni oda, hogy beadhassák a kérelmetaz első vizsgálatokig lefolytatására.

“Ha a jelenlegi járvány másfél év múlva is ugyanilyen veszélyes lesz, viszonylag rövid időn belül meg lehet kísérelni emberekben alkalmazni. Ha lemegy addig a járvány, akkor nem lesz annyira ok a sietségre”

– tisztázta.

Azt sem tudni, hogy folyamatában milyen természetű lesz a járvány, ezért is kell most áldozatot hozniuk az embereknek, hogy “ne mindenki egyszerre betegedjen meg”, azt az ellátórendszer ugyanis nem bírná.

“Ne mozduljunk ki a lakásból, home office-ban dolgozzunk,

lassan el kell kezdeni maszkot hordani bevásárláshoz is,
mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fertőzést csökkentsük.

Akkor is, ha a fertőzöttek 80-85 százaléka észre sem veszi, hogy fertőzött.”

Elmondta még, hogy amíg csaknem mindenki meg nem fertőződik és az emberek “át nem hangolódnak”, a járvány itt lesz velünk és folyamatos betegséget fog okozni.

A gyógyszer nem is erre készül, hiszen hatása mindössze hetekben lesz mérhető.

Forrás: Infórádió

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.