CímlapsztorikMisztikumMúltidéző

Csáth Géza: morfinista elmebeteg, vagy meg nem értett zseni? Ami irodalom óráról kimaradt

Erről bezzeg irodalomórákon nem beszélnek!

Kosztolányi Dezső unokatestvére, író, orvos, pszichiáter, pszichoanalitikus, zenekritikus, zeneszerző, tehát egy elég sokoldalú figurája volt a magyar irodalomnak.

Csáth Géza munkásságának a leghíresebb alkotása az Egy elmebeteg nő naplója, ebben egy paranoiás nő kórképét jegyzi le, alkalmazva pszichiátria és a pszichoanalízis szempontjait.

Hirdetés

Csáth Géza élete és munkássága kétségkívül megosztó.

Az ország legismertebb Csáth-kutatója, Szajbély Mihály így árnyalja a róla kialakult képet.

A folyamatosan kísérletező Csáth 1910. április tizedik napján reggel valami olyat próbált ki, ami utána az élete további részében teljesen rabságba ejtette.

Ez volt a morfium. Ezt is tévedésből tette, hiszen tévesen diagnosztizáltak tüdőbajt nála, azonban nem tudott leállni vele.

Az ezt követő morfinista szenvedélyei erősen érződnek az irodalmi művein. 1914-től katonaorvosi szolgálatra hívták be, de a fronton teljesen elvesztette uralmát szenvedélybetegsége felett, napi adagjai folyamatosan nőttek, méghozzá olyannyira, hogy 1917-ben le is szerelték mert meggyengült az idegállapota.

Csáth ezután vidékre ment orvosnak, ahol teljesen megromlott a kapcsolata a környezetével. Amikor megszületett a lánya, elkezdte összehasonlítani a gyermek vonásait a saját külső jegyeivel, mert nem hitte el, hogy az övé a gyerek.

Ezt követően a bajai elmeosztályon ápolták, ahonnan megszökött és a saját lánya előtt agyonlőtte a feleségét, akiről azt gondolta, hogy ő minden bajának az okozója. Miután sikerült a kedvesét átsegíteni egy másik világba, öngyilkosságot akart elkövetni, de ez nem sikerült neki, mert egy jótevője megmentette az életét.

“Én szeretném és imádnám az életet – és csak azért halok meg, hogy ocsmány szenvedések elől meneküljek “-írta naplójában ekkoriban

A tragédia után a Mária Valéria Közkórházban ápolták, és a szörnyű tette után sem hitte el, hogy a felesége halott.

Hirdetés

A kórházból ismét megszökött és megpróbált átjutni a szerb demarkációs vonalnál, ahol a katonák feltartóztatták. Ezt követően gyorsan ölő mérget, pantopont vett a szájába és szörnyethalt.

A morfinizmus mindig okozat és nem ok.

Mikor ő ehhez a méreghez nyúlt, öntudatlanul is tudta, hogy a kisebb veszélyt választja a nagyobb helyett.

Menekülni próbált a melankólia elől, mely túlvilágian édes dallal zengett írásaiban – írta unokatestvére nekrológjában Kosztolányi. Csáth Géza 32 évet élt.

Forrás: Nyugat.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.