Tudomány

Cukrot találtak egy távoli világból származó aszteroidán: az élet kozmikus Bölcsőjéhez vezethet?

Az élet egyik fontos építőkövére bukkantak. A Földi élethez is köze lehet. A tudósok rájöhetnek arra, hogyan “fertőződött meg” az élettel a világűr.

Bizonyíthatja az ősi elméletet

Az egész az élet keletkezése előtti pillanatokig vezethet vissza, de akár magát az Ősrobbanás elméletet is megbolygathatja.

Arról van szó, hogy a nemrégiben tanulmányozott egyik aszteroidán cukrot találtak.

Hirdetés

A cukor pedig számos más fontos anyag mellett – mint a víz – az általunk ismert élet építőkockája.

Ez pedig a pánspermia régi elméletét bizonyíthatja, miszerint egykor a Földre is így érkezhetett az élet.

Vagyis lehet, hogy soha nem alakult volna ki, de az aszteroidák Földbe csapódásával összegyűlt elég építőkocka, hogy az ősleves kifortyogja magából az életet, és megindulhasson a fajok evolúciója.

Máshonnan származhat a Földi élet is

“A meteoritokban korábban is találtak már fontos építőelemeket, köztük az aminosavakat, melyek a fehérjék összetevői és a nukleinbázisokat, melyek a DNS és az RNS komponensei, de a cukrok eddig hiányoztak az élet fő építőkövei közül”

Ezt jelentették az NWA 801 nevű aszteroidát vizsgáló kémikusok és csillagászok.

“Ez a kutatás az első közvetlen bizonyíték az űrben található ribózra és a cukor űrből földre történő eljutására” – tették hozzá.

A kozmosz “megfertőződött” az élettel

Vagyis ez azt jelenti, hogy valójában a Földön kialakult élet akárhogy is nézzük, bizonyos értelemben a Földön kívülről származik.

A cukor, a víz, és még más építőkockák a galaxis távoli részeiből juthattak ide, majd zuhanhattak bele a Földet egykor borító ősóceánba, beindítva az evolúció katalizátorát.

Ez egyértelműen előre vetíti azt, hogy a kozmoszban máshol is nagyon nagy eséllyel alakulhatott ki az élet.

Hirdetés

Jelenleg a tudomány matematikai számítások alapján több száz millióra, pesszimista becslések szerint is több millióra teszi az intelligens civilizációk számát az univerzumban.

Létezhet az élet bölcsője?

Egy felvetés szerint az élet bölcsője lehet az univerzumban az a pontosan behatárolható hely, régió, ahol az összes, az élethez szükséges építőkocka kialakult, vagy szétterjedt.

Mások úgy vélik, hogy ilyen pont nincs, mivel a kozmoszban mindenhol jelen vannak ezek szétszóródva.

Ez az álláspont inkább azt mondja, hogy az Ősrobbanás kiindulópontja volt az egész mindenség bölcsője, mivel onnan “szóródott szét” az anyag a tér és az idő egyidejű létrejöttével és tágulásával.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!