CímlapsztorikÉrdekes világ

Dr. Végzet a legszörnyűbb kísértet visszatértét jósolja: ha ez jön, mindennek vége?!

“A legrosszabb zombi” feltámadásához vezethet az, amit most csinál a világ… A 70-es évek óta nem történt meg, ha bekövetkezik, az egész világ összeomlik – állítja.

Nouriel Roubini, akit negatív előrejelzései miatt dr. Végzetnek csúfolnak, arra számít, hogy a következő években nem egyszerűen inflációt eredményez a kormányok költekezése és a jegybankok laza monetáris politikája, hanem a legrosszabb zombi feltámadásához, az 1970-es évek stagflációjának visszatéréséhez vezet.

Most nem az olaj árának elszállása, hanem más tényezők okozhatják a termelési költségek megugrását, azaz a kínálat sokkszerű, negatív változását.

Hirdetés

Idetartoznak a globalizációra válaszul bevezetett protekcionista intézkedések, a pandémia miatt szétzilált beszállító láncokban kialakuló szűk keresztmetszetek, azaz az alkatrészhiány, az USA-Kína kereskedelmi háború vámintézkedései, illetve a globális beszállítói láncok bizonytalanná válása, ami a tőkét az alacsony termelési költségű Kínából a drágábban termelő régiókba hajtja.

További aggasztó tényező a fejlett és a feltörekvő országok lakosságának idősödése, ami párosul a bevándorlás fékezésével.

Ez azzal jár, hogy miközben az idősek költenek a megtakarításaikból, kevesebb, azaz drágább lesz a munkaerő.

Végül van egy politikai összetevője is a rémes forgatókönyvnek, amit a gazdagok és szegények közötti szakadék növekedése válthat ki.

Előretörhetnek a populista politikusok, akik hatalomra kerülve kedvezhetnek a kék galléros munkásoknak és a szakszervezeteknek, továbbá oligarchagazdaságot építhetnek.

Az előbbi megint csak a munkaerő költéségének növelésével, az utóbbi az oligopóliumok, az oligopol árak kialakulásával járulhat hozzá a kínálati sokkhoz.

A történet vége az lehet, hogy ha tíz év szünet után visszatér az infláció, akkor a gazdasági modernizáció időszakát a makrogazdasági bizonytalanság korszaka követheti.

Véget érhet az államkötvények tartós kereslete, ami megnövelheti a hozamukat, megdrágítva és ezzel fenntarthatatlanná téve az államadósságokat.

A pénzpiacok megrogyhatnak, és visszatérhet az 1970-es évek adósságcsapdájának kilátástalansága.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.