E-számok betegségekre lebontva: melyik “méreg” mit okoz
Amit mindig is tudni akartál…
A nátrium-nitrit (E 250)
Főként a felvágottakban található meg: konzerváló anyag, és a friss rózsaszín színért felelős.
Az allergiásoknak, az asztmában szenvedőknek és azoknak, akik hajlamosak a migrénre, óvatosnak kell lenniük ezzel az anyaggal!
Magas hőmérséklet hatására a nitrit nitróz-aminná alakul, ami rákkeltő.
Manapság egyre több tanulmány mutatja ki a lehetséges kapcsolatot a rák és egyes feldolgozott, mesterséges adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása között.
A mai világban azonban nehéz eligazodni azon, hogy mely összetevővel mit is kockáztatunk.
Ebben szeretnénk némi eligazítást nyújtani, avagy mi mit okozhat!
Karragén (E 407), a gumiarábikum (E 414), a szentjánoskenyérmag-liszt (E 410))
Ezek sok független tan ulmány szerint nagyon gyanúsak, többször kapcsolatba hozták például egyes allergiák kialakulásával. Érdemes tehát vigyázni vele.
E 500-tól 949-ig – ízfokozók
Ízesebbé és illatosabbá teszik az ételeket, és gondoskodnak róla, hogy ez hosszú távon se változzon.
Gyakorlatilag valamennyi feldolgozott élelmiszerhez adnak ízfokozót. A glutamát (E 620 – E 625) néhány embernél allergiás reakciót válthat ki.
Stabilizátorok
Megakadályozzák az anyagok elbomlását és ülepedését. Stabilizátorok az emulgeáló szerek, a sűrítőanyagok, a zselésítő anyagok a foszfátok is.
Ebből kifolyólag a testben is az emésztőrenszerben is zavarokat okozhatnak hosszabb távon, ma már tudjuk, hogy egyes bélbetegségek kapcsán erős a gyanú arra, hogy szerepük lehet benne.
E 950-től 1518-ig – édesítőszerek
Édes ízt kölcsönöznek az élelmiszereknek, de nem tartoznak a cukrok közé. Az édesítőszereknek semmi tápértékük nincs.
Édesítő és nedvesítő szerek. Némelyik közülük nagy mennyiségben hashajtó és puffasztó hatású lehet.
Itt külön érdemes megemlíteni az aszpartámot, mely egyre több független tanulmány és vizsgálat szerint szerepet játszhat egyes rákos megbetegedések kialakulásában.
A mesterséges édesítőszerek úgy általában véve is nagyon károsak lehetnek a szervezetünk számára, ezért érdemes messzire elkerülni őket.