CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világ

Egész Európában egyedülálló Egerszalók sódombja – nincs még egy ilyen képződmény

Mégis, alig tudnak hazánkban a létezéséről!

Egerszalók igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből (410 m-ről) feltörő hévízforrás, mely 65-68 °C-os. A domboldalon lefolyó víz 1200 négyzetméteres látványos mészkőlerakódást épített, ami Európában egyedülálló. A sódomb helyi védelem alatt ál.

Kevesen tudják, de ez Európa legkülönlegesebb helye, és mint sódomb, teljesen egyedülálló a kontinensen.

Hirdetés

Nincs ugyanis még egy ilyen…

A sódombnak egyébként rengeteg gyógyító hatást tulajdonítanak.

Többek között érelmeszesedés, csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmak gyógyítására, gerincbetegségek, idegrendszeri betegségek – idegzsába és ideggyulladás, anyagcsere zavarok (köszvény, pikkelysömör, cukorbetegség) és mozgásszervi betegségek, vegetatív idegrendszer zavarai, kötőszöveti és bőrbetegségek ízületi elváltozásai, meddőség, vérzészavarok és mozgásszervi műtétek utókezelésére alkalmas.

Az itt található gyógyvíz közepes oldottanyag tartalmú, kalcium-nátrium-hidrogénkarbonátos jellegű, kemény, fluoridos, kénes termálvíz, melynek jelentős a szabad szénsav és metakovasav tartalma.

A víz 30 nyomelemet tartalmaz.

A sódombnál “feltörő” víz legaláb 15-20.000 éves.

Egerszalókon eredetileg 1960-as évek elején találtak termálvizet. A kutat domboldalon alakították ki, ahonnan a víz egy részen szabadon folyhatott a lejtőn.

Ez az évek során természetes módon – majd egyre inkább irányítottan – egy különleges képződményt alakított ki, amit az egyszerűség kedvéért a sódomb elnevezéssel illettek.

Az egerszalóki mésztufa igazi ritkaság. Hasonló képződmény található a törökországi Pamukkaléban, ami a világörökség részének is számít.

Hirdetés

Továbbá az Egyesült Államokban lévő Yellowstone Nemzeti Parkban találni hasonló mésztufa képződményt.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.