Címlapsztorik

Egy kanadai tengerparton találtak rá a levélre, amit a Titanicról dobott vízbe egy lány

A felfedezés híre az egész világot bejárta.

Titokzatos levelet találtak egy palackban, amit állítólag egy 13 éves lány írt, aki a Titanic fedélzetén tartózkodott tragikus útja során, 1912-ben.

A levelet egy lezárt üvegben találták, amelyet a Fundy-öböl mentén, Hopewell Rocks egyik strandján temetett el a homok Új-Brunswick-ben, Kanadában.

Hirdetés

A levél 1912. április 13-án kelt, egy nappal azelőtt, hogy a Titanic egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt, és egy Mathilde Lefebvre nevű 13 éves lány írta franciául. Angolra lefordítva ez áll a levélben:

“Ezt a palackot a tengerbe dobom az Atlanti-óceán közepén. Néhány nap múlva megérkezünk New Yorkba. Ha valaki megtalálja, mondja el a Lefebvre családnak Liévinben.”

Mathilde és családja a francia Liévin régióból, Pas-de-Calais-ból származott. Mathilde, az édesanyja, Marie Daumont és három testvére harmadosztályú utas volt az angliai Southamptonból New Yorkba tartó hajó fedélzetén.

A család azon 1500 ember között volt, akik meghaltak

-írja az ÚjVilágtudat.

A Rimousk-i Quebeci Egyetem (UQAR) csapatának kutatása szerint a lány, testvérei és édesanyja az Egyesült Államokba tartottak, hogy csatlakozzanak édesapjához, Franck Lefebvre-hez, aki a többi gyerekével két évvel korábban hagyta el Franciaországot.

Elemzésük alapján biztosak abban, hogy az 1900-as évek elejéről, ugyanabból az időkeretből származnak.

A Le Journal de Montrealnak adott interjújában Manon Savard, aki a csapat régésze, kijelentette: “Ez egy nagyon értékes dokumentum. Biztosak vagyunk abban, hogy a levél papírja és az üveg 1912 előtti anyagok.”

Mivel korábban voltak hamis levelek, amelyekről azt állították, hogy a Titanicról származnak, a szakértők különös óvatossággal ügyeltek arra, hogy ez valóban hiteles legyen.

Hirdetés

“Mindannyian szeretnénk elhinni ezt a történetet, de több kérdésünk van a levél hitelességével kapcsolatban,”

– jegyezte meg Savard. Egyik gondjuk az, hogy a lány kézírása összehasonlítható volt-e abban az időben a francia gyerekekével.

A másik kérdés az volt, hogy elfogadható-e, hogy a levél Új-Brunswick tengerpartjára került. “A tengeri áramlatok miatt nagyon valószínűtlen, hogy egy úszó tárgy az Atlanti-óceán északi részéről a Fundy-öbölbe sodródott (Új-Brunswick-ba),” – magyarázta Savard, hozzátéve:

“Ez nem lehetetlen, de valószínűtlen.”

Függetlenül attól, hogy a levél valóban hiteles-e vagy sem, a Lefebvre család továbbra is él Franciaországban, akik “érzelmileg elkötelezettek a levél iránt”.

“Nagyon megindító ez a hajótörés. Természetesen a francia család kísértésbe esett, hogy elhiggye.

Azt hiszem, mindenki azt szeretné, ha ez igaz lenne.”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.