CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Egy vadvízi hal megevése olyan hatású, mintha 1 hónapon át szennyvizet inna valaki – állítja egy tanulmány

Döbbenetes kutatási eredmények láttak napvilágot, ez a gyomorforgató valóság? Nincs már olyan, hogy TISZTA étel?

Vegyi anyagoktól hemzsegnek a halak?

A halak tele vannak mérgező és egészségre káros PFAS-vegyületekkel – egy új tanulmány szerint.

Egy egyesült államokbeli tóból vagy folyóból kifogott vadvízi hal elfogyasztása felér azzal, mintha valaki egy hónapon keresztül lassan lebomló, potenciálisan súlyosan egészségkárosító hatású anyagokkal (PFAS-vegyületekkel) szennyezett vizet inna

Hirdetés

– erre a megállapításra jutott egy új tanulmány.

Az „örök vegyi anyagoknak” is nevezett, nehezen lebomló poli- és perfluor-alkil vegyületeket (angol rövidítéssel PFAS) egyebek mellett teflonedények, tűzoltóhabok, víztaszító textilek és élelmiszerek csomagolására használt anyagok gyártására használják.

A PFAS-vegyületek kategóriája több mint 4700 vegyi anyagot fed le, melyek idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben.

Így az élelmiszerekben és az ivóvízben is, és súlyosan egészségkárosító hatásúak lehetnek.

A vadvízi halak PFAS-szennyezettségének feltárása érdekében a kutatók több mint 500 halmintát vizsgáltak meg szerte az Egyesült Államokban 2013 és 2015 között.

Ez lesz a jövő legnagyobb egészségügyi fenyegetése

A tanulmány azt követően jelent meg, hogy Dánia, Németország, Hollandia, Norvégia és Svédország múlt pénteken közös indítványt nyújtott be az Európai Vegyianyag-ügynökséghez (ECHA) a PFAS-vegyületek használatának betiltásáról.

Patrick Byrne, a liverpooli John Moores Egyetem környezetszennyezéssel foglalkozó kutatója azt mondta, valószínűleg a PFAS-vegyületek jelentik majd a legnagyobb vegyi fenyegetést az ember számára a 21. században.

Ez ugyanis előrevetíti, hogy a hihetetlen mértékű környezetszennyezés hatására ma már a természetben sem nagyon fordul elő olyan “tiszta” étel, ami mentes lenne az emberi tevékenység által okozott és felmalmozott mérgektől.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.