Tudomány

Egységes rádiójeleket fogtak egy 12 fényévre lévő Földszerű bolygóról: megvannak az idegenek?

Koherens rádiójeleket fogtak egy távoli, Földszerű bolygóról, a tudósokat és a teljes világot lázban tartja a felfedezés.

Nemrég fedeztek fel egy a Földtől alig 12 fényévnyire lévő sziklás, Föld-szerű bolygót, aminek az irányából ráadásul koherens, értékelhető rádiójelek kezdtek el érkezni.

A koherens rádiójel misztikusan hangzik, de mindenképp jelentős, sőt egyedülálló felfedezésről van szó – mint azt a Nature Astronomy-ban közzétett tanulmány (Coherent radio bursts from known M-dwarf planet-host YZ Ceti) írja.

Hirdetés

A felfedezés azért jelentős, mert ha valóban ez a helyzet, akkor ez az első hasonló észlelés a csillagrendszerünkön kívül.

Ez pedig az első jele lehet egy földönkívüli életnek egy ásik planétán – vélik a tudósok.

No nem feltétlenül arról van szó, hogy ezek a jelek mesterséges üzenetek lennének, bár ez is egy lehetséges elmélet.

Valószínűbb az, hogy ezek a jelek azt bizonyíthatják, hogy a YZ Ceti b kódnevű Föld-szerű boylgónak van mágneses mezeje.

Talán ez sugározza ezeket a koherens rádiójeleket.

Mivel pedig a planetáris élet (legalábbis az általunk ismert formája) számára az ilyen mágneses mező, amely védi a bolygót a rendszer csillagának káros sugárzásától, elengedhetetlen feltétel, a módszer segíthet az élet kialakulása szempontjából megfelelő bolygókat is beazonosítani.

Mint azt Joe Pesce, a tanulmány szerzője elmondta:

“Ez a kutatás nemcsak azt mutatja, hogy ennek a sziklás exobolygónak valószínűleg van mágneses tere, de ígéretes módszert is kínál további hasonló felfedezésekhez.”

“A potenciálisan lakható vagy életet hordozó világok más naprendszerekben való keresése részben attól függ, hogy meg tudjuk-e határozni, hogy a sziklás, Földszerű exobolygók valóban rendelkeznek-e mágneses mezővel.”

Hirdetés

A tudósok egy része szerint egyébként a YZ Ceti b nem lakható mivel túl közel helyezkedik el a saját Napjához.

Ezért magasabb a hőmérséklet, ez pedig nem kedvezne az élet kialakulásának.

Erről azonban heves viták vannak, mert ma már többek között a Vénusszal kapcsolatban is vannak olyan elméletek, hogy hiába van hihetetlenül közel a Naphoz, a felszín alatti barlangokban létezhet élet, ahol alacsonyabb a hőmérséklet.

Sőt, a Vénusz légkörében vannak olyan anyagok, amik származhatnak biológiai aktivitásból.

Mégis kulcsfontosságú tehát a mostani felfedezés.

És semmi sem biztos, így akár a zordabb körülmények ellenére a mágneses mező már adott, így a felszínen, a felszín alatt talán élet is kialakulhatott a most felfedezett bolygón.

A válasz kiderítéséhez további megfigyelések szükségesek, a kutatók azonban bíznak abban, hogy született egy új eszköz a Földön kívüli élet keresésére.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!