Tudomány

„Elfújja” a koronavírust a magyar orrspray: világszenzációt jelentettek be!

A belőle kivont ellenanyag megdöbbentően jó hatásfokkal semlegesítette a vírust a pécsi beszámolók szerint!

Magyar fejlesztésű orrspray-k kínálhatnak részleges megoldást a koronavírusra.

A Pécsi Tudományegyetemen jelenleg két olyan spray-t vizsgálnak, amelyek hatásosak lehetnek a fertőzés korai szakaszában.

Hirdetés

Az egyik teljes egészében magyar fejlesztés, ráadásul a mohácsi Prophyl Kft. már most Európa egyik legnagyobb beszállítója az oltóanyaggyártás egy bizonyos területén.

A kezdő biotechnológiai cégeket pályára állító, bécsi székhelyű, de a magyar Nagy Eszter orvoskutató által alapított Cebina (Közép-európai Biotech Inkubátor és Akcelerátor) jelentette be korábban, hogy a már harminc éve használt allergiaellenes, azelasztint tartalmazó orrs­pray-k hatékonyak lehetnek a Covid ellen.

Több szert végigfuttattak egy algoritmuson, amely kiválasztotta azokat, amelyek hatásosak lehetnek a koronavírus terápiájában is.

Ezeket aztán a Pécsi Tudományegyetemhez tartozó Szentágothai János Kutatóközpontban kezdték el vizsgálni.

Kiderült, hogy valóban, az azelasztin-hidrokloriddal kezelt sejtekben nem sokszorozódott a vírus.

Már lefolytatták az első klinikai, vagyis SARS-CoV-2-pozitív embereken végzett vizsgálataikat is, német és osztrák kórházakban, ezek az előzetes elemzések alapján sikerrel zárultak.

Tehát a szer hatékonyan csökkentette a vírusfertőzöttséget a kontrollcsoporthoz képest, de még további vizsgálatokra van szükség.

A Cebina a német Ursapharm gyógyszergyártóval közösen folytatja a klinikai fázisokat. A cégnek szintén vannak azelasztintartalmú allergiaellenes szerei.

Ez forgalomban lévő hatóanyag, tehát az engedélyeztetési eljárást nem kell újra lefolytatni, a hatékonyságot viszont igazolni kell a koronavírus ellen, ezután lehet majd kiterjeszteni a szer alkalmazási körét erre is.

Hirdetés

Az orrspray-t értelemszerűen a kezdeti fázisban lehet majd a leghatékonyabban alkalmazni, amikor a vírus még csak a felső légutakban van.

A későbbi stádiumban, amikor a tüdőbe jut, más terápiára van szükség.

De még további vizsgálatok tárgya, mekkora adag hatékony; rögtön azután kell-e majd használni, ha korai tüneteket tapasztalunk; ha gyanakszunk a fertőzésre; vagy már akkor is, ha például kontaktszeméllyel találkoztunk, esetleg egy kórház koronavírus-osztályán jártunk.

Ez nem csak a betegség megelőzésében fontos: akinek kevesebb vírus van az orrában, kevesebb embert fog megfertőzni.

Csökkenteni lehetne így a vírusvariánsok képződésének a valószínűségét is.

Egyébként az azelasztint letesztelték az összes főbb változatra, és úgy tűnik, a mutációk nem befolyásolják a hatékonyságát.

A másik, Pécsett vizsgált és ígéretesnek tűnő, orrspray-ként használható szer teljes mértékben hazai fejlesztés, az egyetem és Prophyl Kft. együttműködésének eredménye. Maga az eljárás nem teljesen új, használják már különböző fertőző betegségek ellen, de a koronavírusra vonatkozóan még világszerte csak kutatási fázisban tart a kidolgozása.

Ehhez a szerhez csirkékre van szükség. Az állatokat beoltják, vagyis ellenanyagot termeltetnek velük koronavírus-antigének ellen.

A szárnyasoknál ez nemcsak a vérben jelenik meg, hanem kiválasztódik a tojásba is, onnan pedig ki lehet vonni és felhasználni.

Az ember számára ez nem oltóanyag, hiszen nem az történik, hogy kiváltja az ellenanyag-termelést a szervezetben, hanem eleve tartalmazza az állatban termelt ellenanyagot, amely szerkezetében és funkciójában hasonló az emberi változathoz.

Egy kicsit ahhoz hasonlóan, mint amikor úgy kezelnek koronavírusos betegeket, hogy gyógyultak vérplazmáját juttatják a szervezetükbe.

Csakhogy ez nem humán antitest, ezért csak lokálisan, a légúti nyálkahártyán lehet felhasználni, ugyanis az immunrendszerünk testidegen anyagként ismerné fel a szervezeten belül.

A tojásból kivont ellenanyag megdöbbentően jó hatásfokkal semlegesítette a vírust a pécsi beszámolók szerint.

Most az állatkísérletek zajlanak, ezután kerülhet sor a humán klinikai fázisokra.

Ez a szer az elméleti kidolgozástól egészen a gyártásig hazai fejlesztés lehet; az elmúlt másfél évben láttuk, mekkora a jelentősége, ha nem szorulunk valamilyen téren külföldi termékre.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.