Tudomány

Eltolódott a Föld dőlésszöge az emberiség miatt: világkatasztrófa van készülőben

Annyi vizet pumpálunk ki a Földből, hogy eltoltuk a dőlésszögét, beláthatatlan folyamatok jelei mutatkoznak.

Egy friss tanulmány aggasztó jelekről mesél

1993 és 2010 között 80 centiméterrel tolódott el a Föld dőlésszöge azért, mert az emberek annyi felszín alatti vizet pumpálnak ki a bolygóból

-számolt be róla a space.com.

Hirdetés

Ez idő alatt összesen 2150 gigatonna víz került ki a bolygókéreg természetes tározóiból. Ha ennyi vizet öntenénk a globális óceánba, az 6 milliméterrel emelné meg a vízszintet.

Egy friss tanulmány most azt mérte meg, mekkora hatással volt ennyi víz felszínre mozgatása a bolygó dőlésszögére, illetve arra a tengelyre, ami körül a bolygó forog.

forgási pólus általában körülbelül egy év alatt néhány méterrel csúszik el, így a 80 centiméter nem kirívóan sok, mégis fontos folyamatra hívja fel a figyelmet.

A kutatók most azt mutatták ki, hogy az éghajlattal összefüggő folyamatok közül a talajvíz újraelosztása van a legnagyobb hatással a forgási pólus eltolódására.

Eltolódó dőlésszög, világkatasztrófa?

Mivel a Föld tengelyének dőlésszöge hatással lehet a bolygó felszínén az évszakos időjárásra, a tudósok most arra próbálnak rájönni, hogy a forgási pólus eltolódása hozzájárulhat-e hosszú távon a klímaváltozáshoz.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy komolyabb katasztrófát előidézhet-e.

Ez az egész nem összekeverendő a pólusváltással, amikor is a pólusok cserélődnek meg és átmenetileg kikapcsolhat vagy jelentősen legyengülhet a Föld mágneses mezeje.

Ennek következtében pedig a Nap gyilkos sugarai mindent elpusztítanának a felszínen.

300 ezer évenként bekövetkező esemény ami már egy ideje csúszik és vannak jelek arra vonatkozóan, hogy hamarosan újból bekövetkezhet.

Hirdetés

A dőlésszög is nyilvánvalóan hatással lehet szinte mindenre a bolygón, azonban a tudósok egyelőre korainak tartják a riogatást.

Még jobban durvulhat és felgyorsulhat tőle a klímaváltozás?

A legnagyobb félelmek között mégis ott van az, hogy olyannyira felgyorsulhat a klímaváltozás, ami már az emberi életet fogja veszélyeztetni a bolygón.

Eleve nem természetes folyamat a dőlésszög ilyen mértékű változása, ez mind az emberi tevékenységre vezethető vissza.

Éppen ezért elméleti szinten valóban számolni kell azzal, hogy a jövőben emiatt katasztrofális hatások is bekövetkeztetnek az időjárásunkban.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!