CímlapsztorikEgészségünk

Ennyit a XIXO-ról? Korántsem olyan egészséges, de erről nem beszélnek?

Egy magyar orvos tálalt ki arról, amiről a Xixo reklámkampánya nem beszél.

A gyümölcscukor sajnos korántsem olyan egészséges, mint ahogy azt sokan gondolják.

Ezt fejtette ki legújabb videójában Dr. Kulja Andás is.

Hirdetés

Az apropó természetesen meglehetősen aktuális, hiszen egy hazai márka, a Xixo orrba-szájba reklámozza az aszpartámmentes üdítőit.

Számos celeb és kétes hírű hazai sztárral reklámoztatták különféle videókban, melyek nem mindegyike volt túl meggyőző.

Valamennyi ilyen reklám videóban elhangzik, hogy a Xixo bizony aszpartám mentes, helyette gyümölcs cukrot tartalmaz csupán.

A Xixo ezzel akarta meglovagolni azt a hírt, mely szerint a WHO lehetséges rákkeltő anyagként sorolta be az aszpartámot.

Azonban a gyümölcscukor sem olyan egészséges, mint az ember elsőre gondolná…

Dr. Kulja András egy videóban is ki is fejti álláspontját:

A gyümölcscukor, a fruktóz igencsak káros, mert sem az izmok, sem az agy nem képesek közvetlenül felhasználni.

Ezért energiaitalokban és üdítőkben felhasználni a doktorúr szerint teljesen értelmetlen.

Azonban ennél is tovább megy.

Hirdetés

Elmondja, hogy a felszívódást követően a májba kerül, ahol a fructokinase enzim fruktór-1 foszfáttá alakítja korlátlan mennyiségben, viszont a következő lépésben szereplő fruktóz-1 foszfát aldoláz ellenben már korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre.

Ezért a fruktóz túlzott foszforilációja az adenozin trifoszfát és az ATP szint csökkenéséhez vezet a májban.

Ez energiahiányhoz és a májsejtek károsodásához vezethet hosszabb távon.

A további átalakulások során pedig a zsírsavak szaporodhatnak fel a mákban ami tovább rontja a májunk hatásfokát.

Ez pedig a máj elzsírosodásához, zsírmájhoz is vezethet, sőt, el is fogunk tőle hízni.

Állatoknál végzett kísérletek során figyelték meg, hogy nagy menyiségben memóriazavart és tájékozódási nehézségeket okozott a gyümölcscukor fogyasztása.

Dr. Kulja András azt azért hozzáteszi, hogy ez utóbbit embereknél nem figyelték meg, ellenben metabolikus szindrómákat és elhízást igen.

Emellett diabétesz kockázatát is jelentősen növelheti.

A végén a doktor úr leszögezi:

Az élelmiszeripar azért alkalmazza sok mindenben, mert olcsó előállítani és 70%-kal édesebb mint a hagyományos cukor.

Az igazsághoz ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy itt nem magára a Xixo fogyasztására vagy nem fogyasztására van kihegyezve a dolog, hanem magára a gyümölcscukor túlzott fogyasztására.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!