Tudomány

Érezhetik a fájdalmat: milliárdszám halnak kínhalált a rovarok: sokkoló kutatás látott napvilágot

Borzalmas, egy teljesen új megvilágításba helyezi egy kutatás a rovarirtók használatát. Szemléletmód váltás kell azonnal – állítják a szakértők.

Érző lények lehetnek a rovarok is

Egyre több bizonyítékot találnak a szakemberek arra, hogy a rovarok is érezhetnek fájdalmat. Ez egészen más megítélés alá helyezheti a rovarirtószerek használatát.

Ezek ugyanis bizonyíthatóan és egyértelműen több napos szenvedést okoznak a rovaroknak.

Hirdetés

Jó pár állatról bebizonyosodott már, hogy az emberhez hasonlóan élik át a fájdalmat, a rovarokkal nem foglalkoztak ebből a szempontból.

Ez amiatt van, mert kicsik és nagyon egyszerűa felépítésük.

Korábban egyébként ugyanezt lehetett gondolni a növényekről is, de ma már bizonyította egy kutatás, hogy a növények is sírnak, sikítanak, amikor vágják őket.

Végs soron minden élőlény képes érezni és szenvedni a maga szintjén, ám ezt az emberi tudomány eddig nem volt hajlandó elismerni.

A The Conversation magazinban megjelent cikk szerzője és kollegái több mint 300 tudományos vizsgálatot tekintettek át, és bizonyítékokat találtak arra, hogy legalább néhány rovar érzi a fájdalmat.

A legtöbb állatnál tetten érhető a nocicepció, azaz a káros ingerek feldolgozása, ami reflexszerű reakciókkal járhat. A szakemberek azt már régóta tudják, hogy a rovarok is mutatnak nocicepciót.

Egy méhkísérlet is igazolta

emrégiben felfedezték, hogy a poszméhek hőre adott reakciói más motivációktól függnek. A poszméheknek négy etetőt adtak, ezek közül kettő fűtött és kettő fűtetlen volt. Minden etetőbe cukros vizet tettek, amit a poszméhek szeretnek.

Amikor minden etetőben azonos koncentrációjú cukros víz volt, a méhek elkerülték a két fűtött etetőt, mert a hő zavaró számukra.

De amikor a fűtött etetőkben édesebb cukros viz volt, mint a fűtetlenekben, a méhek gyakran az előbbieket választották. A cukor iránti szeretetük felülmúlta a meleg iránti gyűlöletüket.

Hirdetés

Ez azt sugallja, hogy a méhek fájdalmat éreznek, mert (az emberekhez hasonlóan) válaszaik nem csupán reflexek.

Teljesen más szemmel kell gondolnunk a legyekre és rovarokra ezentúl

A legyek a felállított 8 kritérium rendszerből hatnak felelnek meg, ami a fájdalom érzékelést illeti.

Vagyis náluk nagyon erős a bizonyíték, hogy valóban érzik a fájdalmat, ebből a szempontból pedig teljesen más megvilágításba helyeződnek majd sokak szemében.

A bogarak, a rovarok legnagyobb csoportja, csak két kritériumnak felelnek meg.

De ez főleg a bogarakkal kapcsolatos hiányos kutatásoknak tudhatók be.

Ezek az eredmények azért fontosak, mert a rovarok fájdalmára utaló bizonyítékok nagyjából egyenértékűek más állatok fájdalmának bizonyítékaival, amelyek például az Egyesült Királyság törvényei szerint már védettek. (Ilyenek a polipok, amelyek hét kritériumnak is megfelelnek.)

Ha a rovarokat is védené ez a törvény, akkor az szabályozhatná a rovarkutatást, csökkenthetné a vizsgált rovarok számát, és előírná, hogy csak megalapozott tudományos indokok alapján végezzenek ilyen kísérleteket.

De ami talán még fontosabb:

Ha már elkerülhetetlen és mégis szükség van rovarirtószerekre, akkor jóval humánusabbakat kellene fejleszteni, amelyek gyorsan pusztítanák el a rovarokat, és minimalizálnák a szenvedésüket

– írja a szakember a The Conversation folyóiratban.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.