Címlapsztorik

Európai Bizottság: Nincs hatósági benzinár, vagy Magyarországra büntetés vár!

A kettős benzinár miatt újabb brutális büntetés várhat Magyarországra. A horvátok és az osztrákok is elítélték a magyar megoldást.

A brüsszeli testület várja az indoklást, miért kell a külföldi autósoknak piaci árat, 50-60 százalékkal többet fizetniük az üzemanyagért a magyar társaiknál.

Új front nyílhat az Európai Bizottság és az Orbán-kormány konfliktusában, miután Thierry Breton, a brüsszeli testület belső piacért felelős biztosa jelezte, Magyarországnak:

Hirdetés

Mindaddig fel kell függesztenie a kettős benzin- és gázolajár rendszerét, amíg döntés nem születik arról, hogy a külföldi autósokat diszkrimináló döntés összeegyeztethető-e az EU-s joggal.

Literenként 480 forintos áron a magyarországi benzinkutakon, a külföldi autósoknak piaci árat, mostanában literenként a 95-ös benzinért átlagosan 772,1, a gázolajért 774,2 forintot kell fizetniük.

„Ez azt jelenti, hogy a külföldi autósok 50-60 százalékkal drágábban vehetik az üzemanyagot a magyaroknak, ami közvetett diszkriminációnak felel meg, és ellentétben áll az uniós joggal”

– jegyezte meg Thierry Breton.

Korábban Horvátország és Ausztria is elítélte a kettős benzin-és gázolajár rendszerét. Andrej Plenković horvát miniszterelnök azt mondta, akár európai bírósági ügy is lehet a dologból, legalábbis ha Magyarország vásárolhat olcsó orosz olajat, miközben mindenki más drágább mediterrán vagy Brent-olajat vesz, nem diszkriminálhatja a többi EU-tagállam polgárait,

akik Magyarországon akarják megtölteni az autójuk tankját, ami pedig Ausztriát illeti, az osztrák autósok egyik érdekképviselete új vasfüggönyről beszél.

Amikor Gulyás Gergelyt két hete arról kérdezték, összhangban áll-e a kettős benzin- és gázolajár az uniós joggal, úgy válaszolt:

A helyzet újszerű, hiszen árstop sem volt eddig az Európai Unióban, és felhívta a figyelmet arra, hogy ha ő Ausztriába megy tankolni, azt nem literenként 480 forintért teszi.

Mit gondoltok?

Hirdetés

jogos az Európai Bizottság kirohanása, vagy már megint egyáltalán nem a magyar érdekeket nézi senki…?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.